“Amerika onderneemt te weinig tegen structureel racisme” (VN)

De Verenigde Staten schenden de internationale normen inzake gelijkberechtiging van minderheden. Volgens het VN-Comité voor de Eliminatie van Rassendiscriminatie (CERD) laat Amerika steken vallen in de rechtspraak, het onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg. Indianen, zwarten, latino’s en andere etnische minderheden lijden onder “onverholen verschillen in behandeling.
Het in Genève gevestigde CERD onderzoekt of landen zich houden aan de Conventie voor de Eliminatie van Rassendiscriminatie, een internationaal verdrag uit 1969. Het comité roept de regering van president George W. Bush een einde te maken aan de racistische praktijken die het vaststelde.
Het is al de tweede keer in twee jaar tijd dat de Verenigde Staten een onvoldoende krijgt van het CERD. In maart 2006 had het comité harde kritiek op de schending van de landrechten van de inheemse bevolking van de VS: indianen, inuït en de oorspronkelijke bewoners van Hawaï.

Ecologisch racisme


Volgens het VN-orgaan onderneemt de regering in Washington te weinig tegen de ecologische teloorgang van inheemse gebieden met een grote spirituele en culturele waarde, zelfs wanneer die plaatsen in erkende reservaten liggen. De Amerikaanse beleidsmakers moeten voor activiteiten in dergelijke gebieden meer overleggen met de vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen.
De achttien leden van het comité vallen ook over het opvallend hoge aandeel van zwarten die veroordeeld worden tot doodstraf of tot levenslange opsluiting zonder mogelijkheid om vervroegd vrij te komen. Dat de strafwetten neutraal zijn opgesteld en dus niet de bedoeling hebben te discrimineren, kan volgens het CERD niet als een verschoningsgrond worden ingeroepen.
Het VN-comité suggereert de VS opleidingen te organiseren voor de gerechtelijke macht, leraars en sociale werkers. Die moeten het bewustzijn rond de Conventie voor de Eliminatie van Rassendiscriminatie aanscherpen. Verder zouden de VS een onafhankelijke mensenrechtenwaakhond kunnen oprichten die racistische praktijken aan de kaak kan stellen. Het CERD vraagt de VS ook elk jaar verslag uit te brengen over de vooruitgang inzake de naleving van het verdrag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.