Amerika op barricaden voor kerststal

Kerst wordt dit jaar niet overal peis en vree in de VS. In verschillende Amerikaanse kranten en op de televisie steekt een agressieve campagne de kop op tegen “zij die samenzweren om Amerika Kerstmis te ontzeggen”. Het is onduidelijk wie “de vijanden van Kerstmis” precies zijn. Maar de kassa van de campagnevoerders rinkelt.

De Liberty Council, een drukkingsgroep van Christelijk Rechts, heeft met succes een campagne gelanceerd onder de titel de ‘Kerstmis: Vriend of vijand?’ (Friend or Foe Christmas Campaign). Het doel: Amerikanen oproepen om “op te komen tegen stuitende religieuze discriminatie tijdens de kerstperiode.” De boodschap: een linkse lobby wil scholen en overheden verbieden om Kerstmis te vieren.

De vijand in kwestie lijken drie organisaties te zijn: de American Civil Liberties Union (ACLU), de Americans United for the Separation of Church and State en the American Atheists. Die groepen proberen al enkele jaren regels in te voeren om het gebruik van religieuze symbolen in openbare gebouwen en scholen te beperken tot een minimum.

Jerry Falwell, ooit hét gezicht van Christelijk Rechts, is het brein achter de campagne. “De vijand” wil kerstbomen, kerststallen en andere religieuze symbolen uit het straatbeeld bannen, zegt hij.

Onzin, zegt Rob Boston van Americans United for Separation of Church and State. “Ze proberen de mensen op hun paard te krijgen door te zeggen dat we Kerstmis weg willen. Daar is geen enkele aanwijzing voor.” Het standpunt van de drie groepen, zegt Boston, is dat openbare scholen niet de geschikte plaats zijn om Kerstmis in vol ornaat te vieren. “Dat hoort thuis in de kerk of thuis. Scholen dienen enkel op een objectieve manier te onderwijzen over religieuze zaken – dat maakt immers deel uit van de cultuur van dit land.”

Conservatief Amerika staat intussen wel op de barricaden. Bill O’Reilly van Fox Channel, presentator van één van Amerika’s meest bekeken TV-shows, riep zijn kijkers op om winkels te mijden die “tegen Kerstmis zijn. De supermarktketens Sears/K-Mart en Kohl’s voelen de bui al hangen: zij werden om een onduidelijke reden met de vinger gewezen door Falwell.

De Alliance Defence Fund, een groep christelijke advocaten, heeft aangekondigd dat 800 advocaten bereid zijn om kosteloos te pleiten tegen organisaties “die scholen en overheden willen verhinderen om Kerst te vieren.” “We willen de rechten verdedigen van 96 procent van de Amerikanen die Kerstmis willen vieren. We zeggen neen tegen groepen die erop uit zijn om gelovigen de mond te snoeren”, zegt Michael Johnson van Alliance Defence Fund.

De controverse wordt gevoed door een arrest van het Hooggerechtshof. Dat heeft zich nogal dubbelzinnig uitgelaten over de kwestie van de religieuze symboliek. Het hoogste juridische orgaan heeft in een arrest gezegd dat overheden moeten vermijden om opzichtige religieuze symbolen te gebruiken in openbare gebouwen. Maar dat religieuze symboliek op zich wel toegelaten is. Een kerststal in een gerechtsgebouw kan niet maar een kerstboom wel, zo luidt de redenering.

Het conservatieve kamp zwaait met een boek dat John Gibson, presentator van het TV-programma ‘The Big Story’ (eveneens te zien op Fox) in oktober uitbracht. De titel: “‘De oorlog tegen Kerstmis. Waarom het linkse complot om het heilige kerstverlof af te schaffen erger is dan u denkt”. De centrale stelling: secularisten, zogenaamde humanisten, advocaten, culturele relativisten en linkse christenen” hebben het op Kerstmis gemunt.

Rob Boston van Americans United for Separation of Church and State zucht diep. “Linkse rakkers stelen Kerstmis. Het klinkt belachelijk, maar het doet de mensen wel in hun zakken tasten.” (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.