Amerikaanse aanvallen werken Pakistan op de zenuwen

De stijging van het aantal Amerikaanse aanvallen over de grens met Pakistan zorgt voor ernstige wrevel onder de bevolking in de regio en bij de Pakistaanse regering en legerleiding in Islamabad.
Donderdag nog sloot de regering van president Asif Ali Zardari de belangrijkste aanvoerroute van de NAVO af nadat helikopters van de Internationale Veiligheidstroepen in Afghanistan (ISAF) een militaire wegversperring in Pakistan hadden aangevallen. Daarbij kwamen volgens berichten drie Pakistaanse soldaten om.
De ISAF verontschuldigde zich voor de slachtoffers en benadrukte dat het om zelfverdediging ging. Maar het sluiten van de aanvoerroute wijst op een bijzonder sterke reactie van Islamabad. “We zullen moeten zien of we bondgenoten of vijanden zijn”, zei minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik meteen na de aanval. Het was al het derde incident in enkele dagen tijd.
Tegelijk eiste een aanval met een onbemand vliegtuig in het naburige Noord-Waziristan het leven van minstens vijf vermoedelijke talibanmilitanten. Het was de laatste luchtaanval in een serie van meer dan 120 bombardementen sinds het aantreden van Barack Obama als Amerikaanse president. Dat is meer dan het dubbele van het aantal bombardementen onder de vorige Amerikaanse president, George W. Bush.
Maar die bombardementen zorgen voor veel ongenoegen onder de bevolking, zo blijkt uit onderzoek van de New America Foundation bij duizend inwoners in het grensgebied. Bijna negen op tien respondenten verzet zich hevig tegen de Amerikaanse aanvallen en vindt dat zelfmoordaanslagen tegen Amerikaanse troepen gerechtvaardigd zijn. Uit onderzoek van de Verenigde Naties bleek al dat veel van de zelfmoordcommando’s uit de grensgebieden afkomstig zijn.
Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek ook dat drie op vier respondenten tegen de aanwezigheid van Al Qaeda in de regio zijn; twee derde is ook gekant tegen de Pakistaanse taliban.
Het Pakistaanse leger geniet bijzonder veel steun: bijna 80 procent van de ondervraagden wil dat de grensgebieden onder het bestuur van het leger komen. Maar één op tien respondenten vindt dat zelfmoordaanslagen tegen het Pakistaanse leger gerechtvaardigd zijn.

Schaalvergroting


De tegenkanting van Islamabad en van de bevolking in de regio voorspelt weinig goeds voor de Amerikaanse strijdkrachten, die de campagne in Pakistan nog willen opdrijven.
De regering-Obama heeft het erg moeilijk met de weigering van de Pakistaanse strijdkrachten om een offensief te lanceren in Noord-Waziristan tegen de taliban en Al Qaeda, die de regio als uitvalsbasis gebruiken voor operaties in Afghanistan.
Nu de oorlog in Afghanistan ook na de Amerikaanse troepenversterking niet op rolletjes loopt, hebben Amerikaanse bevelhebbers al te kennen gegeven dat ze achter de uitvalbases van de taliban in Pakistan willen gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.