Amerikaanse jongeren studeren zich in de schulden

Steeds meer Amerikaanse studenten gaan een lening aan om hun studies te betalen. Bovendien vinden ze na hun opleiding maar moeilijk werk en kunnen ze daardoor hun schulden niet afbetalen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.

Het totaalbedrag van de studentenleningen in de VS varieert naargelang het onderzoek tussen de 666 en 783 miljard euro. In 2012 zou 43 procent van de 25-jarige Amerikanen een studielening hebben –een stijging van zeventien procent in vergelijking met 2004. De gemiddelde schuldenlast per student bedraagt 20.000 euro.

Met het Income-Based Repayment en Pay As You Earn-programma kunnen studenten met een federale studentenlening de maandelijkse afbetaling afstemmen op hun inkomen. Van de drie soorten studieleningen in Amerika –federale studentenleningen, private leningen en leningen voor ouders– leiden de private tot het meeste kopzorgen. Ze bieden nauwelijks consumentenbescherming en kunnen niet kwijtgescholden worden. Studenten begrijpen het complexe afbetalingssysteem vaak niet en banken zijn niet verplicht om de studenten te melden dat ze in aanmerking komen voor een speciaal afbetalingsprogramma.

Een oplossing voor gedupeerde studenten met private leningen is nog niet in zicht. De Amerikaanse consumentenwaakhond US Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) berekende dat vijftien procent van de studentenschuld aangegaan is via private leningen.

Het CFPB vreest dat die enorme studentenschuld een grote invloed zal hebben op de rest van de economie. Een zware schuldenlast bij studenten beperkt immers hun mogelijkheid om geld te lenen voor een auto of een huis, aldus het CFPB. Zo schuiven miljoenen afgestudeerde jonge Amerikanen nog elke avond bij moeder en vader aan tafel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.