Amerikaanse Latino's willen niet langer sterven in Irak

VS-burgers van Latijns-Amerikaanse origine hebben steeds minder zin om als kanonnenvlees te dienen in Irak. Vorig jaar kon het Amerikaanse leger nog maar 9.477 Latino’s rekruteren, 2.352 minder dan in 2003.




De bezetting van Irak heeft al aan 215 Latino’s het leven gekost. Dat is 15 procent van het totale aantal Amerikaanse gesneuvelden, becijferde ‘Guerrero Azteca’, een beweging van Latino’s die eist dat de VS al hun troepen uit het Midden-Oosten terughalen. Van alle troepen van het Amerikaanse leger maken mensen met Latijns-Amerikaans bloed in de aderen maar 9,2 procent uit. De generaals sturen dus blijkbaar bij voorkeur Latino’s in de vuurlijn.

Ik ben blij dat het leger er niet meer in slaagt veel soldaten te vinden en dat steeds meer mensen ingaan tegen deze criminele invasie, zegt Camilo Mejía. De zoon van de Nicaraguaanse zanger Carlos Mejía Godoy migreerde in de jaren 90 naar de VS, nam dienst en werd in 2003 als sergeant naar Irak gestuurd. Na vijf maanden keerde hij naar huis terug. Hij riep gewetensbezwaren in, maar het Amerikaanse leger bestempelde hem als deserteur en zette hem voor negen maanden achter de tralies. Ik wilde niet sterven in een oorlog die mij niet aangaat en die bovendien onrechtvaardig en immoreel is, zegt Mejía.

Om dienst te kunnen nemen in het Amerikaanse leger volstaat een geldige verblijfsvergunning in de VS. Soldaten met een andere nationaliteit kunnen er op rekenen dat ze sneller aan de gegeerde permanente verblijfsvergunning komen en maken ook meer kans op studiebeurzen. Maar ook dat lokaas werkt blijkbaar niet meer.

Net als Mejía trekt ook de Mexicaan Fernando Suárez, de leider van Guerrero Azteca, door de VS om de Amerikaanse aanwezigheid in Irak aan de kaak te stellen. Zijn zoon Jesús stierf in Irak in de begindagen van de bezetting. Ik heb veel brieven gekregen van verwanten van soldaten die gesneuveld zijn in Irak, al waren ze tegen de oorlog, zegt Suárez. Ze vertrokken uit angst of bleven in Irak omdat ze zich niet sterk genoeg voelden om hun superieuren te zeggen dat ze geen deel wilden uitmaken van deze oorlog. Ze zijn tegen hun overtuiging in gestorven, en dat is wrang. Ik vertel die verwanten dat ze mee moeten opkomen voor alle soldaten die nu nog in Irak zijn en tegen de oorlog zijn.

Volgens Mejía, die nu deel uitmaakt van de beweging ‘Irakveteranen tegen de oorlog’, zijn er tientallen Latino’s in Irak gelegerd die meteen naar huis zouden willen maar niets durven te ondernemen uit angst voor lange gevangenisstraffen en de problemen die het stigma van deserteur met zich meebrengt. Maar er zal een einde komen aan de bezetting, zegt Mejía, steeds meer soldaten durven hun mond open te doen. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.