Amerikaanse metaalreus daagt Peruaanse regering uit

De Amerikaanse metaalreus Doe Run daagt de Peruaanse staat uit. Doe Run heeft een fabriek in het Peruaanse La Oroya, een van de zwaarst vervuilde plaatsen ter wereld. Lima zegt dat Doe Run de milieunormen niet nakomt, maar het bedrijf zoekt bescherming bij het vrijhandelsakkoord tussen de VS en Peru.

Doe Run zei vorige week in krantenberichten dat het zich onheus behandeld voelt door de Peruaanse regering. Het geeft Lima nog negentig dagen de tijd om tot een akkoord te komen. Komt dat er niet, dan wil het bedrijf een internationale arbitrage opstarten in het kader van het vrijhandelsakkoord tussen de VS en Peru, dat in 2009 in voege trad. Het zou het eerste bedrijf zijn dat van dat vrijhandelsakkoord gebruikt maakt.

Doe Run startte in 1997 een metaalfabriek in La Oroya, op 175 kilometer van Lima. Toen het bedrijf de concessie kreeg, verbond het zich ertoe een milieuprogramma (PAMA) toe te passen over een periode van tien jaar. De Peruaanse overheid op haar beurt beloofde de bodem te saneren aangezien de gieterij vroeger van het staatsbedrijf Centromin was.

Blijven vervuilen

Doe Run zegt nu dat de overheid haar belofte niet nakomt. “Het is evenwel Doe Run dat het PAMA niet heeft nageleefd en is blijven vervuilen in La Oroya” zegt María Chappuis, voormalig directeur-generaal van het departement Mijnbouw. Chappuis nam ontslag in 2004 toen een nieuwe norm werd goedgekeurd waardoor de PAMA-termijn voor Doe Run verlengd kon worden.

In november verklaarde een Amerikaanse rechtbank elf klachten tegen Doe Run ontvankelijk over loodvergiftiging bij meer dan honderd kinderen in La Oroya. Doe Run wil dat Peru opdraait voor de schadevergoeding die de rechter kan uitspreken.

Lood

Volgens het PAMA mag bij 95 procent van de kinderen onder zes jaar La Oroya niet meer dan 10 microgram lood per deciliter bloed te vinden zijn (de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie toestaat). Maar in 2008 stelde het Ministerie van Gezondheid vast dat minstens honderd kinderen 45 microgram in het bloed hadden.

Doe Run verbond er zich ook toe drie installaties te bouwen om de productie van lood, zink en koper minder vervuilend te maken. Die voor koper – de belangrijkste, zeggen experten – is nog steeds niet gebouwd.
Midden 2009 moest Doe Run nog ongeveer 20 procent van het PAMA uitvoeren. Sindsdien veranderde er niets meer omdat het bedrijf het faillissement aanvroeg en de operaties staakte in april 2009.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.