Amerikaanse militieleden verdacht van terreuraanslag

De internationale media richtten de voorbije dagen al hun aandacht op de mislukte terreuraanslag in New York en op de verdachte Faisal Shahzad, een in Pakistan geboren Amerikaan. Het proces tegen negen in Amerika geboren terreurverdachten ging daarentegen onopgemerkt voorbij.
De negen zijn leden van de Hutaree-militie. Volgens de Amerikaanse justitie waren ze van plan een politieofficier te doden en op diens begrafenis explosieven te laten ontploffen en tientallen andere agenten te doden om zo een “oorlog” tegen de regering te beginnen. De rechter oordeelde dat ze op borg vrij mogen komen in afwachting van hun proces. Omdat daartegen beroep is aangetekend, blijven de negen voorlopig achter de tralies.
Een website van de Hutaree-militie toont videobeelden waarop “christelijke strijders” training krijgen in militaire stijl met de bedoeling zich voor te bereiden “op de komst van de Antichrist”.
Vorig jaar al waarschuwde een rapport van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid voor de groei van rechts extremisme in de VS. Als gevolg van de economische recessie, de verkiezing van de eerste zwarte president en de terugkeer van gefrustreerde oorlogsveteranen zouden blanke milities steeds meer leden kunnen krijgen, stelde het rapport.
In de VS zijn tweehonderd milities actief, vooral in Texas en Michigan. De Southeast Michigan Volunteer Militia (SMVM), het grootste en meest zichtbare privéleger in Michigan, telt zesduizend leden volgens de Anti-Defamation League, een mensenrechtenorganisatie.

Bloedbroeders


Experts verschillen van mening over de grootte van de bedreiging die deze groepen vormen maar allemaal zijn ze het erover eens dat ze goed gewapend zijn. De groepen zien het bezit van vuurwapens niet alleen als een grondwettelijk recht maar ook als een patriottische plicht en een symbool van de gelijke positie van burger en regering.
De SMVM en andere milities beschouwen de Hutaree-leden als bloedbroeders en twee van de gearresteerde Hutaree-leden werden getraind door de SMVM. Maar de militiebeweging heeft geen nationale leider en de groepen hebben zeer uiteenlopende ideologieën. Centraal in de beweging staat de overtuiging dat de rechten en vrijheden in de Amerikaanse grondwet bedreigd worden door de regering.
Volgens het Southern Poverty Law Center (SPLC), een burgerrechtenorganisatie, zijn overal tekenen van toenemende radicalisering merkbaar. Bij toespraken van president Barack Obama waren gewapende mannen aanwezig met borden waarop stond dat de “vrijheidsboom” “begoten” moest worden met “tirannenbloed”. In februari vloog een computeringenieur die kwaad was op de regering, met een vliegtuigje in een overheidsgebouw in Texas.

Veteranen


De vijftiende verjaardag van de bomaanslag in Oklahoma City, op 19 april, was ook de verjaardag van het begin van de Amerikaanse Revolutie en van het dodelijke einde van belegering bij Waco in 1993. Timothy McVeigh, de man die veroordeeld werd voor de aanslag in Oklahoma, was in de jaren negentig een militielid geweest in Michigan, nadat hij zijn militaire dienst had gedaan tijdens de Golfoorlog.
Volgens het rapport van Binnenlandse Veiligheid proberen rechtse extremisten “teruggekeerde veteranen te rekruteren en radicaliseren met de bedoeling de vaardigheden en kennis te gebruiken die ze bij militaire training en gevechten hebben opgedaan.”
Op 19 april dit jaar vond in Washington DC een Second Amendment March plaats, een manifestatie rond het tweede amendement van de grondwet, dat wapenbezit mogelijk maakt. “We bevinden ons in een oorlog”, zei Larry Pratt, directeur van de Gun Owners of America (GOA), in zijn toespraak. “Het andere kamp weet dat dit een oorlog is, want zij zijn hem begonnen. Ze hebben het op onze vrijheid gemunt, op ons geld, op onze kinderen, op onze eigendom.”
Het SPLC zegt dat het aantal haatgroepen in de VS van 2000 tot 2008 met 54 procent gestegen is. In 2009 zijn er 363 nieuwe patriottengroepen ontstaan, waardoor hun totale aantal nu 512 bedraagt. Voor de patriottische beweging, die soms de handen in elkaar slaat met racistische groepen, is de federale overheid vijand nummer één.
Sinds Obama aan de macht kwam, hebben rechtse extremisten zes politiemensen gedood en zijn racistische skinheads gearresteerd in verband met pogingen om de president te vermoorden. Een man werd beschuldigd van de moord op twee zwarten en het plan om zoveel mogelijk joden te doden op de dag van Obama’s inauguratie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.