Amerikaanse Senaat legt Aziatische en Europese bedrijven in Sudan vuur aan de schenen

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag (13 december) een wetsontwerp goedgekeurd dat de boycot van buitenlandse investeerders in Sudan vergemakkelijkt. De Amerikaanse regering is tegen het initiatief, maar actievoerders applaudisseren.
Amerikaanse bedrijven mogen sinds 1997 niet langer direct investeren in Sudan. De VS reageerden daarmee op een militaire coup in het land, de steun die het regime in Khartoem zou leveren aan terroristische organisaties en de verdrukking van de niet-islamitische bevolkingsgroepen in het zuiden van het land. Door de oorlog in Darfour, die volgens de Amerikaanse regering gelijkstaat met genocide, heeft de Sudanese regering het sinds 2003 helemaal verkorven in de VS.

Amerikaanse ondernemers kunnen nog wel investeren in buitenlandse bedrijven die in Sudan actief zijn. De Sudan Accountability and Divestment Act wil dat moeilijker maken. Het wetsvoorstel dwingt bedrijven die meedingen naar overheidsopdrachten te bewijzen dat ze geen geld verdienen in Sudan. De tekst maakt ook gerechtszaken tegen deelstaten, openbare instellingen en pensioenfondsen die zich terugtrekken uit ondernemingen die in Sudan actief zijn, onmogelijk. Sommige van die instellingen die de voorbije jaren al dergelijke aandelen van de hand deden, waren daarvoor door beleggers voor de rechter gesleept.

Mogelijke slachtoffers van de voorgestelde regeling zijn PetroChina en de China National Petroleum Corporation (CNPC), het Maleisische Petronas, de Oil and Natural Gas Corporation uit India, het Franse industrieconcern Alstom, het Duitse ingenieursbureau Lahmeyer en de Britse ingenieurs- en beheersconsultant Mott MacDonald.

Het Huis van Afgevaardigden moet zich binnenkort uitspreken over het wetsvoorstel. Het is onduidelijk of president George W. Bush de tekst zal willen ondertekenen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken oordeelt dat de wet de bevoegdheden van de president ondermijnt.  


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.