‘Amerikaanse spionnen niet meer welkom in Bolivia’

De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA mag niet meer werken in Bolivia. Volgens de Boliviaanse president Evo Morales spioneren de agenten van de DEA en zijn ze betrokken bij de gewelddadige demonstraties tegen zijn regering.
De linkse Morales heeft de Amerikaanse antidrugspolitie verboden om nog langer te werken in Bolivia. DEA hield zich bezig met het vernietigen van coca-velden, de belangrijkste grondstof voor cocaine. Morales verdenkt de Amerikanen echter van andere praktijken: “Agenten van de Drug Enforcement Administration doen aan politieke spionage en financieren criminele groepen zodat die tegen de overheid en tegen de president in opstand konden komen.”
De drugsbrigade is nog niet officieel op de hoogte gebracht van de uitwijzing, vertelde woordvoerder Garrison Courtney. “Maar als het waar is, is het een ongelukkige situatie”, verklaarde hij. Toch maakt hij zich geen zorgen: „Wij zullen andere manieren vinden om ervoor te zorgen wij van de drugsituatie op de hoogte blijven.” Ook ontkende hij alle beschuldigingen van de Boliviaanse president. Washington noemde de beschuldigingen van Morales zelf ‘ronduit belachelijk’.

Cocateelt


Bolivia is een van de armste landen van Zuid-Amerika, maar ook een van de grootste producent van cocaïne in de wereld. De cocaïneproductie brengt het land miljoenen op en veel inwoners vinden werk in de cocasector. Maar er zijn ook negatieve gevolgen aan cocateelt. Jaarlijks worden honderden hectaren bos gekapt om cocavelden te creeëren, worden er giftige pesticiden en andere chemische middelen gebruikt bij het produceren van cocaïne, wat zorgt voor ernstige milieuverontreiniging. En natuurlijk helpt de cocaproductie mee aan het wereldwijde cocaïnegebruik.
Jaarlijks pompen de VS zo’n 25 miljoen dollar in de Boliviaanse strijd tegen drugs. Volgens de Amerikanen doet Bolivia zelf te weinig tegen de cocateelt. Vorige maand nog zette Amerika het land toegevoegd aan de lijst van staten die hun verplichtingen in de strijd tegen drugs niet nakomen. Cijfers van de Verenigde Naties wijzen uit dat in Bolivia coca geteeld op wordt op 29.000 hectare, terwijl het wettelijk toegelaten oppervlakte slechts 12.000 hectare bedraagt. Geschat wordt dat 65 procent van de totale productie uiteindelijk in het illegale circuit belandt.
Wij zullen andere manieren vinden om ervoor te zorgen wij van de drugsituatie op de hoogte blijven.
In de Andeslanden worden cocabladeren al eeuwenlang gebruikt om vermoeidheid en honger te onderdrukken. Onder de slagzin ‘Geen cocaïne, maar wel coca’, staat Morales het toe dat cocaboeren hun product, voor traditioneel gebruik, blijven verbouwen op kleine lappen grond. Morales was in het verleden zelf cocaboer en ijvert ervoor om de wettelijke afzetmarkt voor cocaïne te verruimen, bijvoorbeeld als industriële of medicinale toepassing. Van een nultolerantie tegenover de cocaplant wil Morales geenszins weten.
De Amerikaans-Boliviaanse betrekkingen zijn sinds Morames’ aantreden in 2006 verslechterd. De verhouding tussen Bolivia en de VS is al lange tijd gespannen. Morales zette onder meer in september de Amerikaanse ambassadeur het land uit wegens inmenging in binnenlandse aangelegenheden. De VS stuurde op zijn beurt de Boliviaanse gezant terug. Verder heeft Washington handelsprivileges van Bolivia afgenomen omdat het land onvoldoende medewerking zou verlenen aan de strijd tegen drugshandel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.