Amerikaanse touroperators trekken zich niets aan van Bush

Amerikaanse touroperators gaan van donderdag tot zaterdag in Cancún samenzitten met hun collega’s uit Cuba om de toeristische mogelijkheden van het Caribische eiland te verkennen. Cuba is nog altijd verboden gebied voor gewone VS-burgers.

President George W. Bush heeft vrijdag aangekondigd dat het reisverkeer tussen de VS en Cuba nog meer aan banden wordt gelegd, maar daar storen de Amerikaanse vakantiemakers zich niet aan.

De bijeenkomst in Cancún wordt onder meer georganiseerd door ATRIP, een drukkingsgroep van Amerikaanse bedrijven uit de toeristische sector die deze zomer werd opgezet om het Amerikaans parlement ertoe te brengen de al meer dan 40 jaar oude beperkingen op reizen naar Cuba eindelijk weg te krijgen. Die beperkingen maken deel uit van het economisch embargo waarmee de VS sinds begin de jaren 60 een regimewissel in Cuba nastreven. ATRIP schat dat Cuba per jaar 2,8 miljoen VS-Amerikanen op bezoek zal krijgen als de hinderpalen worden weggenomen. De Amerikaanse toeristische industrie zou daaruit per jaar 1,6 miljard dollar extra ontvangsten kunnen puren en 23.000 nieuwe arbeidsplaatsen scheppen.

VS-burgers van Cubaanse afkomst en Amerikaanse wetenschappers kunnen vrij eenvoudig naar Cuba reizen, maar voor alle andere Amerikanen is het moeilijk een toelating vast te krijgen. Wie illegaal naar Cuba reist, kan veroordeeld worden tot een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf. Toch kreeg het grootste eiland in de Cariben in 2000 ongeveer 200.000 VS-burgers op bezoek, schat het progressieve Center for International Politics in Washington. Vanuit Florida is het eiland met een goede zeilboot makkelijk te bereiken, en andere toeristen reizen naar Mexico of Canada om daar op een vliegtuig naar Cuba te stappen.

President Bush heeft vrijdag aangekondigd dat er scherper zal worden toegekeken op burgers die het reisverbod overtreden. In september had hij het congres ook al gewaarschuwd dat hij zijn veto zal gebruiken tegen elk wetsvoorstel dat de strenge beperkingen op het reizen naar Cuba probeert af te zwakken. Toch keurde het Huis van Afgevaardigden met 227 stemmen tegen 188 een wetsvoorstel goed dat de opheffing van die beperkingen in het vooruitzicht stelt.

Volgens Cubaanse bronnen heeft de bijeenkomst in Cancún de steun van verscheidene Amerikaanse congresleden, waaronder de Republikein Jeff Flake en de Democraat William Delahunt.

De Cubaanse regering stuurt een sterke delegatie naar de bilaterale ontmoeting in Cancún. De Cubaanse minister van Toerisme Ibrahim Ferradaz wordt vergezeld door hoge ambtenaren van Buitenlandse Zaken en Transport en een twintigtal directeurs van hotelketens en reisagentschappen.

In Cancún staan voordrachten, workshops en informele gesprekken op het programma die de Amerikaanse gasten een duidelijk beeld moeten schetsen van wat Cuba als reisbestemming in huis heeft. Wie dat wil kan zondag op uitnodiging van het Cubaanse ministerie van Toerisme en Havanatur even overwippen naar de hoofdstad Havana, naast de tropische stranden de belangrijkste attractiepool van het eiland.

De officiële relaties tussen Havana en Washington zijn intussen weer naar het vriespunt gezakt. President Bush heeft zondag een verscherping van het economisch embargo tegen Cuba aangekondigd en zei ook dat er een commissie wordt opgericht die de overgang naar een democratisch Cuba moet plannen en versnellen. Volgens het Cubaans ministerie van Buitenlandse Zaken maken die anti-Cubaanse maatregelen duidelijk dat de Noord-Amerikaanse regering zonder voorbehoud de kant kiest van de extreemrechtse Cubaanse Amerikanen in Florida.

ATRIP http://www.ciponline.org/cubaforum/atrip.htm



XML=2

REF.: CA IP

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.