Amerikaanse troepen nemen toevlucht tot vergeldingsacties

Amerikaanse militairen in Irak reageren sinds kort met collectieve vergeldingsacties op aanvallen van het Iraakse verzet. De acties zijn van type dat het Israëlische leger toepast in de bezette Palestijnse gebieden. De plaatselijke bevolking zegt zich vernederd te voelen door de Amerikaanse tactiek.

Volgens bewoners van Al-Dora, een plattelandsstreek aan de rand van Bagdad, hebben Amerikaanse militairen met bulldozers hun palmbossen platgewalst. Er is geen elektriciteit meer, het plaatselijke benzinestation is vernield en de toegangsweg geblokkeerd. De actie kwam nadat het Iraakse verzet enkele weken geleden vanuit Al-Dora een aanval op Amerikaanse militairen uitvoerde. Wij hebben geen contact met het verzet, zegt Kareem, een monteur uit Al-Dora. Ze komen van elders om hier aanvallen op Amerikanen uit te voeren. Maar wij worden ervoor gestraft.

De actie in Al-Dora vertoont gelijkenis met een serie aanvallen en vergeldingsacties eerder deze maand. De Amerikaanse generaal Mark Kimmit verklaarde toen tegenover journalisten dat het Amerikaanse leger de ‘Operation Iron Grip’ (Operatie IJzeren Greep) in de regio had gelanceerd. Met die operatie wilde het leger een duidelijk signaal afgeven aan iedereen die rond Bagdad verzet pleegt.

De lokale bevolking ontkent echter betrokken te zijn bij het verzet. Ze hebben de omheiningen vernield en nu vallen wolven ons vee aan, zegt Mohammed, een schooljongen. Ook veel van het gereedschap dat we nodig hebben voor ons werk, is vernield. Het is ergste is dat ze de elektriciteit hebben afgesloten. Ze komen hier elke nacht schoten afvuren om ons bang te maken, zegt hij.

De boeren kunnen niet zonder elektriciteit, omdat die nodig is voor de irrigatie van hun akkers. We halen nu met emmers water uit de rivier, legt Mohammed uit. Dat is ontzettend veel werk. De Amerikanen zeggen dat ze het goede met ons voor hebben, maar ons leven wordt alleen maar moeilijker.

Het is gevaarlijk geworden om op de akkers te werken, want ze liggen bezaaid met niet-geëxplodeerde mortiergranaten. De Amerikanen hebben beloofd die te zullen opruimen, maar dat hebben ze nog steeds niet gedaan, zegt een boer die Sharkr heet.

Andere bewoners klagen dat ze tijdens huiszoekingen door Amerikaanse militairen worden geïntimideerd. Onze huisraad werd vernield en mijn oom is gearresteerd, zegt Ihsan, een zeventienjarige scholier. Ik ben tijdens een huiszoeking geslagen door Amerikaanse soldaten. Dat deden ze omdat ze wilden weten door wie ze waren aangevallen, maar dat weet ik niet, aldus Ihsan.

Ook in het nabijgelegen dorp Abu Hishma kreeg de bevolking een paar werken geleden te maken met de nieuwe Amerikaanse tactiek. Nadat soldaten werden aangevallen door het verzet, werd het hele dorp afgegrendeld met prikkeldraad. Bewoners moesten identiteitsbadges dragen en één voor één langs een controlepost. De belangrijkste weg werd geblokkeerd met betonblokken. De boeren wisten met tractoren de blokken van de weg te krijgen, maar volgens hen heeft het leger vorige week de weg opnieuw afgesloten met nieuwe, zwaardere betonblokken. Ze vernederen ons, zegt boer Hamoud Abid (50). De militairen weigeren te zeggen wanneer de blokken worden weggehaald. We kunnen er alleen nog lopend langs.

Een militaire woordvoerder in Bagdad wilde niet ingaan op de beschuldigingen van de bevolking van Al-Dora. Volgens hem zijn de acties nodig uit veiligheidsoverwegingen. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.