Amerikanen verliezen vertrouwen in Bush' aanpak terrorisme

Bijna de helft van de Amerikanen meent dat de oorlog in Irak slecht is voor de strijd tegen het terrorisme. Toch vindt een meerderheid het te vroeg om de troepen terug te trekken. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van het Pew Research Centre, afgenomen een week na de aanslagen van 7 juli in de Londense metro.

47 procent van de Amerikanen gelooft dat de oorlog in Irak een negatief effect heeft op de strijd tegen het internationale terrorisme. Dat is meer dan bij de vorige peiling in oktober vorig jaar. Steeds meer Amerikanen - 45 procent, tegenover 36 procent in oktober - geloven dat de oorlog de kans op terreuraanslagen in de VS heeft doen toenemen. Slechts één op vijf Amerikanen zijn het eens met de stelling van president George W. Bush dat de oorlog in Irak de terreurdreiging in eigen land doet krimpen.

Toch vindt een kleine meerderheid van het Amerikaanse publiek het te vroeg voor een terugtrekking uit Irak - momenteel een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. De helft van de Amerikanen vindt het wel tijd dat er een deadline wordt vastgelegd voor de terugtrekking.

Steeds meer Democraten, en intussen ook enkele Republikeinen, zijn van oordeel dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak werkt als een katalysator voor al Qaeda-rekruten en opstandelingen. Woensdag stemde tweederde van het Huis van Afgevaardigden nog voor een resolutie tegen een vroegtijdige terugtrekking uit Irak. Na een verhit debat klokte de stemming af op 291 tegen 137.

De oorlog in Irak knaagt aan Bush’ populariteit, zo toont een blik op de opiniepeilingen van het laatste half jaar. Sinds januari is de goedkering voor de manier waarop de president de situatie in Irak aanpakt gezakt van 45 naar 35 procent. Bush’ aanpak van het terrorisme - ooit zijn sterke punt - is op een half jaar tijd gedaald van 62 naar 49 procent.

De Amerikaanse publieke opinie blijft opmerkelijk positief over de vooruitzichten in Irak zelf. Zes op tien Amerikanen gelooft dat de VS erin zullen slagen om van Irak een stabiel land te maken. Een derde gelooft dat die onderneming gedoemd is tot mislukken. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.