Opkomende landen zien massale uitstroom van geld

Verschillende opkomende economieën worden verzwolgen door een nieuwe crisis nu investeerders massaal hun geld terugtrekken. Het einde is nog niet in zicht. De “uitverkoop” heeft ook de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten besmet, waardoor er wereldwijd onrust is ontstaan. Het begon in de tweede helft van januari, toen de valuta van Argentinië, Turkije, Zuid-Afrika, Rusland, Brazilië en Chili snel minder waard werden. Hogere rentestanden, in Turkije en Zuid-Afrika, mochten niet baten.

  • Onder andere de Braziliaanse real daalde sterk in waarde.

Een Amerikaanse analist noemde het de “opkomende marktkoorts” en ook verschillende journalisten benadrukken zwaktes in individuele ontwikkelingslanden. Toch is de belangrijkste oorzaak gewoon het afbouwen van het obligatie-opkoopprogramma van de Amerikaanse Federal Reserve. De Fed beperkte het programma in december met 10 miljard per maand en in januari nog eens, zodat het nu nog maar 65 miljard per maand bedraagt.

Goedkoop geld

In totaal zijn er de afgelopen jaren honderden miljarden dollars in het banksysteem gepompt, in de hoop de Amerikaanse economie aan te zwengelen. Het goedkope geld werd door investeerders echter gestoken in aandelenmarkten en in opkomende markten, waar de opbrengsten hoger waren. Dat leidde tot sterkere valuta. Sommige landen verwelkomden de instroom, maar anderen waren bezorgd dat het hoorde bij een concurrentie-oorlog. Als een munt meer waard wordt, neemt de import toe maar de export af.

Nu is de richting van de stroom omgekeerd. Het is geen ongeluk, maar een voorspelbaar en onvermijdelijk deel van het economisch beleid van rijke landen. De cyclus van pieken en dalen heeft extra veel effect door de deregulering van financiële markten en de liberalisering van kapitaalstromen.

Slecht moment

Het begon al in 2013, door de crisis in Europa en de aankondiging van de Fed dat het afbouwen zou beginnen. Als reactie daarop daalden de valuta’s in Indonesië en India scherp. Het moment was slecht, want veel opkomende markten kampten juist met een tekort op de lopende rekening en hadden juist meer kapitaal nodig. Zo kon het gebeuren dat krachtige opkomende landen, zoals Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, door investeerders ineens “fragiele landen” werden genoemd. Er was alleen nog maar een trigger nodig om een massale uittocht in gang te zetten.

Dat gebeurde in januari, toen de productiecijfers van China tegenvielen, de Argentijnse peso ineens in waarde daalde en de Fed een verdere afbouw aankondigde. Dit veroorzaakte vanaf 23 januari een beroering die mondiaal de markten besmette en uiteindelijk leidde tot het omkeren van de kapitaalstroom.

Devaluatie en kapitaaluitstroom kunnen zorgen voor een verslechtering van de betalingsbalans en de valutareserves. Het heeft een positief effect op de export, maar een negatief effect op de inflatie – omdat de import duurder wordt – en op de schuld – omdat meer lokale valuta nodig zijn om schulden in vreemde valuta terug te betalen.

Martin Khor is directeur van het South Centre, een denktank voor ontwikkelingslanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.