ANC kiest nieuwe leider

5000 leden van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kiezen dit weekend een nieuwe leider. Vice-president Jacob Zuma probeert de huidige leider en Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki van de troon te stoten.
Aangezien het ANC bij de laatste verkiezingen in 2004 bijna 70 procent van de stemmen haalde in het land, is de kans groot dat de winnaar van de voorzitterverkiezing meteen ook de volgende president van het land zal zijn.
Het presidentsschap van Mbeki loopt echter in 2009 af, maar indien hij de partij kan blijven leiden, kan hij zelf een opvolger kiezen. Als Zuma wint, dreigt de jonge Zuid-Afrikaanse democratie volgens tegenstanders van Zuma af te glijden naar een ‘neokoloniale Afrikaanse bananenrepubliek’.
Bovendien dreigt er nog een corruptieproces voor Zuma. Indien hij vervolgd wordt, kan hij het presidentsschap vergeten. Het proces gaat terug naar 2004, toen ondernemer Schabir Shaik, de financieel adviseur van Jacob Zuma, veroordeeld omdat hij steekpenningen gaf aan Zuma in ruil voor diens steun bij zakelijke transacties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.