Andersglobalisme en milieubewustzijn blijven krachtlijnen internationale consumentenbeweging

De internationale consumentenbeweging wil nog energieker ten strijde trekken tegen de ongeremde economische globalisering en ontwikkelingen die het ecologisch evenwicht op onze planeet in gevaar brengen. Regeringen moeten beslissingsmacht heroveren op transnationale bedrijven en ervoor zorgen dat de mens weer centraal komt te staan in de economie. Dat zijn de belangrijkste conclusie van het 17de Wereldcongres van Consumenten dat vorige week in Lissabon plaatsvond.





International Consumers is een federatie van een 250-tal consumentenorganisaties uit 115 landen. De prioriteiten van al die organisaties verschillen nogal. In sommige ontwikkelingslanden is voedselveiligheid probleem nummer één, in andere arme landen is dat de toegang tot drinkbaar water of de afbouw van openbare diensten, terwijl de verbruikersverenigingen in rijke landen zich vooral zorgen maken over onhoudbare consumptiewijzen, de invloed van productie en consumptie op het milieu of de ondoordachte introductie van transgene voedingsmiddelen. De meeste van die thema’s spelen wel in nagenoeg alle landen, maar er zijn grote verschillen in aard en de intensiteit van de problemen waarmee plaatselijke consumenten te maken hebben.

De nieuwe voorzitter van IC, de Braziliaanse Marinella Lazzarini, kondigde daarom aan dat de organisatie meer rekening gaat houden met regionale verschillen. De uitwerking van grote campagnes zal bijvoorbeeld gedecentraliseerd worden.

Toch konden de 600 deelnemers aan het congres in Lissabon elkaar makkelijk vinden. Volgens de Uruguayaanse activiste Anabel Cruz, zijn de armoede en de ongelijke toegang tot consumptie de grootste uitdagingen voor Latijns-Amerika. Armoede is ook in Afrika het doorslaggevende probleem, vindt de Keniaan Samuel Ochieng. Volgens hem heeft de globalisering zelfs in het economisch meest gemarginaliseerde continent voor een grote groep van heel kwetsbare verbruikers gezorgd. De Britse Sheila McKechnie en de Nederlander Felix Cohen stellen dat het extreme liberalisme ook in rijke landen de kloof tussen arm en rijk heeft verbreed. In Azië is armoede evengoed een kernprobleem. Misschien wordt de tegenstelling tussen welvaart en behoeftigheid in veel landen in de regio scherper aangevoeld door de nabijheid van rijke landen als Japan, Singapore en Maleisië en de speciale economische gebieden Hongkong en Macao, oppert de Filipijnse Soledad García.

In de slotverklaring van het congres, ‘De toekomst van de consumentenbescherming,’ stellen de verbruikersverenigingen dat de economische globalisering de macht van transnationale ondernemingen overmatig heeft doen toenemen en internationale instellingen heeft doen ontstaan die nauwelijks nog beantwoorden aan de belangen van de wereldbevolking – in de eerste plaats een verwijzing naar de Wereldhandelsorganisatie. Die situatie werkt zich negatief uit op het welzijn van de consumenten, stellen de verbruikersverenigingen. Ook de pogingen om de internatonale handel snel verder te liberaliseren, kunnen op weinig begrip rekenen in het document. Consumers International roept de regeringen op weer meer macht naar zich toe te trekken en ervoor te zorgen dat er meer transparantie komt in het economisch gebeuren. Op die manier kan de markt weer ten dienste worden gesteld van de mensen, hun behoeften en hun rechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.