Andersglobalisten plannen betoging tegen Apec-top

Terwijl Chili gonst van vage geruchten over terroristische bedreigingen tegen de Apec-top, hebben de 130 organisaties van het Chileens Sociaal Forum toestemming gekregen om morgen (donderdag) een betoging te houden door de hoofdstraat van Santiago. Ze benadrukken dat zij een geweldloze actie zullen voeren. Volgens hen zijn de geruchten een poging om hun kritiek op de huidige economische wereldorde en op de aanwezigheid van Bush in diskrediet te brengen.


De twaalfde bijeenkomst van de Apec, het forum voor economische samenwerking van 21 landen uit het Aziatisch-Pacifisch gebied, opent zaterdag in Chili. Naast Bush zullen ook de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese president Hu Jintao en de eerste ministers van Japan, Australië en Canada present zijn.

Volgens experts kunnen de akkoorden die de top moet opleveren weer beweging brengen in de vastgelopen onderhandelingen over multilaterale handel in de Wereldhandelsorganisatie. De 21 Apec-landen zijn samen goed zijn voor 55 procent van de wereldhandel en schreven het afgelopen decennium samen 70 procent van de economische groei op hun naam schreven. Dat laatste is vooral te danken aan China.

Parallel aan de Apec-top loopt ook een Chileens Sociaal Forum, een bijeenkomst van organisaties die deel uitmaken van de andersglobalistische beweging. Die verzet zich tegen de negatieve effecten van de huidige globalisering en roept onder de slogan ‘een andere wereld is mogelijk’ op voor een beter alternatief.

Naast hun eigen forum houden de organisatoren ook een betoging om te protesteren tegen de negatieve effecten van de globalisering en de aanwezigheid van VS-president George Bush op de Apec-top. Ze willen hun verzet tonen tegen de vrijmarktpolitiek die wordt opgelegd door bijeenkomsten als de huidige Apec-top en noemen Bush een bedreiging voor de wereldvrede. De mars zal volgens de organisatoren ingekleed worden met muziek en andere kunstvormen en uitmonden in een concert in het Bustamantepark.

Het Chileens Sociaal Forum heeft lang moeten onderhandelen om van de Chileense president Ricardo Lagos toestemming te krijgen voor de betoging. Dat heeft mogelijk te maken met de vage geruchten over terroristische acties om de top te verstoren. Los van het Chileens Sociaal Forum dook in Chili een ‘anti-Apec coördinerende groep’ op die bestaat uit anarchistische en extreemlinkse organisaties. Volgens berichten in de plaatselijke pers zouden die zich klaarmaken om de top te verstoren door zonder toelating betogingen te houden in de binnenstad van Santiago. Vorige week kwam het aan de universiteit tot een treffen tussen jonge anarchisten en de militaire politie. Intussen werden de colleges geschrapt tot 22 november, na het einde van de Apec-top. Als reactie hebben de organisatoren van het Chileens Sociaal Forum benadrukt dat hun acties geweldloos zullen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.