'Angst bedreigt de mensenrechten' (Amnesty International)

Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International, schrijft in het jaarrapport 2007: ‘Als we anderen als bedreiging zien, en als we bereid zijn onze mensenrechten in te leveren voor onze veiligheid, dan wint niemand.’ De realiteit toont dat we jammer genoeg die weg ingeslagen zijn.
In een interview dat volgende week in MO* verschijnt, zegt Irene Khan: ‘Ik zie overal steeds meer een “politiek van angst”: angst voor de duizenden migranten die ons land binnenkomen, angst voor terroristen die treinen opblazen, angst voor landen met massavernietigingswapens, angst voor de andere, angst voor het onbekende, angst voor sluiers en hijabs, angst voor mensen met een andere huidskleur of met een ander levensstijl. Die angsten worden bewust aangewakkerd door mensen die macht willen en anderen willen domineren. Die schrikgevoelens worden bewust aangewakkerd door mensen die onze angsten manipuleren en ons willen domineren.’

In het Jaarrapport stelt AI dat de kloof tussen de moslim- en niet-moslimwereld groter wordt door discriminerende terrorismestrategieën in de westerse landen. Wereldwijd groeit het islamofobe en antisemitische gedachtegoed. Intolerantie en aanvallen op religieuze minderheden komen steeds vaker voor. Haatcampagnes tegen vreemdelingen zijn in Rusland wijdverspreid en de Roma gemeenschap wordt overal in Europa gediscrimineerd en uitgesloten. Het schetst het regelrechte falen van regeringen die racisme en xenofobie moeten bestrijden.

“Een toenemende polarisatie en bekommernis voor de nationale veiligheid laat nog weinig ruimte voor tolerantie of andersdenkenden. Op diverse plaatsen in de wereld, van Iran tot Zimbabwe, werden in 2006 vele onafhankelijke stemmen die vechten voor de mensenrechten het zwijgen opgelegd”, zegt Jan Brocatus, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Uit het Jarrapport blijkt dat de vrijheid van meningsuiting op verschillende manieren onderdrukt wordt. In Turkije worden schrijvers en mensenrechtenactivisten vervolgd, in de Filipijnen worden politieke activisten gedood en in China worden dissidenten bedreigd, vervolgd en opgesloten. In Rusland werd in 2006 journaliste Anna Politkovskaya vermoord en werden beperkende wetten voor ngo’s gestemd.

Het internet is het nieuwe front geworden in de strijd tegen andersdenkenden. Internetactivisten werden gearresteerd en bedrijven spanden samen met overheden om de toegang tot online informatie te beperken. Dit was in 2006 bijvoorbeeld het geval in China, Iran, Syrië, Vietnam en Wit-Rusland.

“De globalisering van de mensenrechtenschendingen wordt exrtreem goed geïllustreerd door de oorlog tegen terreur en de geheime transporten van spookgevangenen door de VS. Ook andere overheden zoals Duitsland, Pakistan, Kenia en Italië waren betrokken bij deze praktijken,”  voegt Jan Brocatus toe. “De slecht uitgewerkte antiterreurstrategieën hebben weinig bijgedragen tot wereldwijde veiligheid. Wel werden de rechtsstaat in het algemeen en de mensenrechten in het bijzonder ernstig geschonden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.