Annan maakt ontwikkelingsbalans op

Met minder dan zes weken te gaan tot het einde van zijn mandaat, maakt VN-secretaris-generaal Kofi Annan een balans op van de ontwikkelingsagenda. Met name in de strijd tegen aids en de opwarming van de aarde schiet de internationale gemeenschap te kort. Volgens critici bleef het onder Annan vooral bij mooie beloften.
Het goede nieuws is dat de officiële ontwikkelingshulp van rijke landen opnieuw boven de honderd miljard dollar uitkomt. In de jaren tachtig schommelde het gemiddelde rond 50 tot 55 miljard dollar. Het minder goede nieuws is dat voor het vooropgestelde budget voor de strijd tegen aids, twintig miljoen dollar, nog altijd twaalf miljoen dollar ontbreekt. Het ronduit slechte nieuws is dat de opwarming van de aarde het natuurlijke evenwicht van de planeet bedreigt en dat Afrika daarbij het zwaarst getroffen wordt.

Annan verwees naar de VN-Millenniumdoelen voor ontwikkeling, de belofte van de internationale gemeenschap om onder meer de armoede te halveren tegen 2015, als een van zijn grootste verwezenlijkingen. “Er is veel waar we trots op kunnen zijn maar zelfgenoegzaamheid is ongepast. We hebben de grondvesten voor ontwikkeling gelegd, maar niet meer dan dat”, zo verklaarde Annan op een vergadering van het Africa Development Forum in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

“Er is meer nodig dan valse beloften van rijke landen”, zo reageert Anuradha Mittal, directeur van het Oakland Institute, een in San Francisco gevestigde denktank. De hulp aan Afrika slonk in de jaren negentig met 40 procent, tot twaalf miljoen dollar per jaar. De door de Verenigde Staten aangevoerde coalitie in de oorlog in Irak had maar een paar weken nodig om zeventig miljard dollar bij elkaar te krijgen. Mittal pleit voor een “Marshallplan voor Afrika”, met 100 procent kwijtschelding van de schulden en een gevoelig verhoging van de ontwikkelingshulp.

Annan heeft naar eigen zeggen veel gedaan om de relatie tussen Afrika en de Verenigde Naties te verbeteren. Het huidige VN-systeem is verre van perfect, zo gaf de secretaris-generaal toe, en bovendien leidt de samenwerking vaak tot frustraties omdat de verschillende VN-agentschappen elkaar vaak voor de voeten lopen en op andere vlakken uitblinken door afwezigheid. “Soms bieden tien tot twintig agentschappen hulp aan op een manier die strategisch noch gecoördineerd is”, zei Annan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.