Annan wil radicale hervorming Verenigde Naties

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties wil meer dan een half miljard dollar uittrekken voor een radicale reorganisatie van de VN. Dat blijkt uit een langverwacht rapport dat deze week wordt gepresenteerd. De plannen komen op het moment dat de organisatie kampt met beschuldigingen van fraude, corruptie en mismanagement.

Uit het nog geheime rapport ‘Investing in the United Nations’ blijkt dat de secretaris-generaal sommige interne diensten, zoals vertalen en salarisadministratie, wil uitbesteden aan bedrijven in India, Zuid-Afrika of Thailand. Daarnaast is in het plan geld gereserveerd voor training van stafleden en loopbaanplanning, en voor reorganisatie van de informatieverwerking van het Secretariaat. Het gebrek aan een geïntegreerd systeem om informatie op te slaan, te zoeken en te ontsluiten, beperkt de slagkracht van de VN, aldus het rapport. Het huidige systeem zou gefragmenteerd en verouderd zijn.

De secretaris-generaal wil overtollig personeel met een compensatieregeling laten afvloeien. De kosten van die regeling bedragen naar schatting 100 miljoen dollar voor duizend werknemers.

Annan wil een deel van zijn verantwoordelijkheden delegeren aan de plaatsvervangende secretaris-generaal. Daarnaast wil hij de 25 departementen en andere afdelingen die nu direct aan hem rapporteren, reorganiseren in clusters die elk een eigen onder-secretaris-generaal krijgen.De huidige structuur van het topmanagement is niet goed toegerust om grote en complexe operaties in goede banen te leiden. Er zijn teveel afdelingen die direct aan de secretaris-generaal rapporteren, staat in het rapport.

De huidige situatie leidt er volgens Annan toe dat afdelingshoofden te weinig ondersteuning krijgen van hem en dat ze vaak moeten werken in losse uitvoerende commissies die vanuit het management niet genoeg sturing krijgen om effectief te werken.

De voorgestelde reorganisatie zal naar verwachting meer dan een half miljard dollar kosten, los van terugkerende kosten. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de bestuurlijke en budgettaire commissie van de VN.

Tijdens de Millenniumtop die vorige herfst werd gehouden met ongeveer 160 wereldleiders, kreeg Annan het mandaat om een vergaande reorganisatie door te voeren. Tijdens de top werd erop aangedrongen het beleid op het terrein van human resources, budgettering en financiën uitgebreid door te lichten.

De Verenigde Naties van vandaag zijn duidelijk anders dan de organisatie die meer dan zestig jaar geleden werd opgericht in San Francisco, aldus Annan. Vooral de afgelopen tien jaar hebben we een ongekende groei doorgemaakt op allerlei terreinen, variërend van mensenrechten tot ontwikkeling.

De laatste tien jaar breidden de operaties van de VN zich op verschillende gebieden uit. Het budget voor vredesoperaties verviervoudigde tot 5 miljard dollar. Het aantal militairen dat werd uitgezonden op vredesmissies, groeide de afgelopen negen jaar met 70 procent tot 80.000 en de civiele staf groeide met 30 procent. Slechts 10.340 van de 30.000 personeelsleden werken bij het Secretariaat, de rest werkt in het veld.

Het steeds complexer wordende mandaat vraagt volgens Annan om nieuwe vaardigheden bij werknemers op het terrein van humanitaire hulp, vredesmissies, assistentie bij verkiezingen en misdaad- en drugsbestrijding.

In het rapport worden een reeks klachten over het huidige systeem opgesomd. Zo verloopt het budgetteringsproces, waarvoor meer dan 55.000 pagina’s documentatie geproduceerd worden, inefficiënt. Er zijn meer dan 150 aparte VN-Trustfondsen en 35 gescheiden rekeningen voor vredesmissies, elk met hun eigen ondersteuningskosten en afspraken. Het rekruteringsproces van het Secretariaat verloopt te traag in relatie tot de dynamische en snel veranderende vraag. Gemiddeld duurt het 174 dagen voordat een vacature is ingevuld. Een derde van de professionele posten in vredesmissies blijft vacant.

De Verenigde Naties geven nu 1 procent van het personeelsbudget uit aan training en ontwikkeling, terwijl dat in andere internationale organisaties drie tot vier maal zoveel is. Annan wil ook de huidige beperking op het doorschuiven van geld van het ene naar het andere project opheffen. De mogelijkheid van de secretaris-generaal om geld te herbestemmen zonder toestemming van de lidstaten, is beperkter dan voor 1974. En toen was de noodzaak tot flexibiliteit veel minder sterk. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.