Anti-terreurwet baart ngo's en moslims zorgen

Een betoging in de Keniase hoofdstad zaterdag was voorlopig het hoogtepunt van de campagne tegen een nieuwe anti-terreurwet in het Oost-Afrikaanse land. Mensenrechtenactivisten vinden dat de geplande maatregelen veel te ver gaan en de moslimminderheid voelt zich geviseerd.

Kenia was in de voorbije vijf jaren twee keer het toneel van terroristische aanslagen. In 1998 was de Amerikaanse ambassade in Nairobi het doelwit van een bomaanslag en in november vorig jaar kwamen zestien mensen bij een aanslag op een Israëlisch hotel in de havenstad Mombassa. Een raket die werd afgevuurd op een Israëlisch lijnvliegtuig dat opsteeg van de luchthaven van Mombassa miste haar doel.

De nieuwe wet is nodig omdat terrorisme in de oude statuten niet beschreven staat, zegt Douglas Kaunda, woordvoerder van het ministerie van nationale veiligheid. De wet is gericht tegen wie terroristische daden uitvoert of het terrorisme financiert. Het is in geen geval de bedoeling de rechten en vrijheden van de Kenianen te beknotten.

Wangui Mbatia, woordvoerder van het Keniaanse Mensenrechtennetwerk (K-HURINET) ziet dat anders. De wet doet niet veel om het terrorisme te onderdrukken. Ze onderdrukt vooral onze rechten. Volgens activisten maakte wet het mogelijk mensen op te pakken en hun bezittingen in beslag te nemen zonder dat er een proces komt. Ook de regeling om vermeende terroristen gemakkelijker te kunnen uitleveren aan het buitenland baart hen zorgen. Wanneer iemand als ‘terrorist’ is gebrandmerkt, kan hij daar niets meer aan veranderen. De Kenianen worden daarmee overgeleverd aan de genade van één enkele minister, zegt James Waititu van het Ligitation Fund Against Torture.

Ook de moslimgemeenschap in Kenia maakt zich zorgen over het wetsvoorstel. Artikels twaalf van de wet stelt dat iemand zich verdacht maakt als terrorist wanneer hij dezelfde kleren dragen als de mensen van al-Qaida, zegt Abdulrahman Andati, directeur van de Muslim Consultative Council. Eerder deze maand verklaarde moslimminister Najib Balala dat hij de wet niet steunde. Toch verwachten waarnemers dat ze voor 11 december wordt goedgekeurd.

Kenia volgt daarmee het voorbeeld van Tanzania en Uganda, die gelijkaardige regels invoerden. In Tanzania ervaren de moslims de nieuwe anti-terreurwit als een aanslag op de godsdienstvrijheid. Uit Uganda komen klachten over misbruiken tegen de vrijheid van meningsuiting.

Joyce Mulama

xml=7

ref: af ip hd cr

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.