April 2009: Zuma president

Jacob Zuma wordt in Zuid-Afrika verkozen tot nieuwe president. De eerste minister van Thailand vergaat het minder goed: aanhangers van de vorige premier Thaksin Shinawatra protesteren en leggen de Asean-top plat.
  • Diederik De Mezel Meer dan 23 miljoen Zuid-Afrikanen hebben zich geregistreerd om hun stem uit te brengen. Diederik De Mezel

Nieuwsterugblik


2 april: G20-top in Londen


De G20 spreken tijdens hun tweede top in Londen af om het beleid op elkaar af te stemmen door hun economie te stimuleren via overheidsinvesteringen. Ze spraken ook af om geld ter beschikking te stellen van banken en eventueel zelfs geld bij te drukken. Bedoeling was om protectionisme zoveel mogelijk te beperken.

4 april: Rasmussen nieuwe secretaris-generaal Navo


De Deense premier Anders Rasmussen is verkozen tot opvolger van Jaap de Hoop Scheffer als secretaris-generaal van de Navo. Turkije had zich hevig verzet tegen Rasmussens kandidatuur, onder meer omwille van de Mohamed-cartoons gepubliceerd in een Deense krant.

5 april: Nucleaire speech Obama


Barack Obama gaf in Praag een opmerkelijke toespraak over nucleaire ontwapening. Hij beloofde heel wat initiatieven vanuit de VS, al is de bedoeling meer om nieuwe kenmachten te voorkomen dan om het eigen kernarsenaal te dumpen. Toch kan deze toespraak een reële verandering betekenen in de internationale veiligheidsrelaties.

12 april: Noodtoestand in Bangkok


De Thaise regering heeft de noodtoestand afgekondigd in de hoofdstad Bangkok en verschillende districten. Doel is het geweld door protesterende aanhangers van de voormalige eerste minister Thaksin Shinawatra in te dijken. Duizenden roodhemden slaagden erin het hotel in Pattaya binnen te dringen waar de 14de top van de Associatie van Zuid-Aziatische Naties (Asean) plaatsvond. De Thaise regering moest daarop de top afblazen.

25 april: Zuma wint verkiezingen


Jacob Zuma van het ANC wordt de nieuwe president van Zuid-Afrika. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Jacob Zuma blijft steken op 65,9% van de stemmen en behaalt dus geen twee derde meerderheid. Bij de vorige verkiezingen in 2004 haalde het ANC nog bijna 70 procent van de stemmen. de Democratische Alliantie van Helen Zille heeft 16,66% van de stemmen. COPE, het Congress of the People dat zich afsplitste van het ANC, behaalt 7,42%.

27 april: Correa herverkozen


De linkse kandidaat in Ecuador, Rafael Correa, is herverkozen als president van Ecuador. Correa dankt zijn populariteit aan zijn sociale beleid, vooral op het vlak van gezondheidszorg. Door de uitbreiding van gratis medische assistentie vielen honderdduizenden Ecuadoranen de voorbije twee jaar niet langer uit de boot.

Cultuur: Film over migranten zorgt voor ophef in Frankrijk


Een film over asielzoekers heeft in Frankrijk het debat aangezwengeld over de immigratiewetgeving. De film ‘Welcome’ van de Franse regisseur Philippe Liore gaat over vluchtelingen die zijn gestrand in de havenstad Calais.

Citaat


‘Poëzie doet iets oplichten van de dingen in het leven die niet veranderen: de liefde, de dood, het droge land.’
Kamran Mir Hazar in MO*64

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.