Arabische dageraad

Jorn De Cock bracht zijn boek een paar maanden te vroeg uit, maar daarmee bewijst hij net dat hij een perfect gevoel voor timing heeft. Want nu hele afstudeerrichtingen journalistiek goedkope tickets boeken naar elke plek waar Arabisch rijmt op proletarisch, om nog iets mee te pikken van de Arabische omwenteling, kan hij terugvallen op gedane arbeid.

In 2010 reisde De Cock zes maanden van Libanon naar Bagdad, langs Saoedi-Arabië, Jordanië, Abu Dhabi, Dubai, Syrië, Israël en Palestina. De auteur had de bedoeling de echte Arabische wereld te leren kennen. Hij moest niet eens hard krabben om het versleten vernis van vooroordeel en propaganda te verwijderen en daarachter een dynamische wereld vol diversiteit, verwachting en opgekropte woede te vinden.

Op sommige momenten smeert De Cock de goede bedoeling van zijn boek er iets te dik op –‘dat hou je in het Midden-Oosten niet meteen voor mogelijk’ op blz. 49, ‘Niet meteen wat ik me intuïtief voorstel bij het Midden-Oosten’ op blz. 31…– maar dat belet niet dat hij de lezer inderdaad meeneemt naar plekken “die je niet meteen associeert met het Midden-Oosten”. De Cock zelf is helemaal verslingerd geraakt op de regio en heeft er zijn vaste baan bij De Standaard voor opgezegd.

De Arabische dageraad van Jorn De Cock was een heilzaam antigif voor het pessimisme en de doembeelden over de regio in de westerse pers toen het verscheen. Vandaag geeft het nuance en kleur in een volkomen andere context: nu verwachten we van elke Arabier dat hij of zij revolutionaire daden stelt en worden kasten vol optimisme over het Midden-Oosten opengetrokken. Ook die eenzijdigheid verdient rechtgetrokken te worden met echte-mensen-verhalen en met de simpele hoop op een goed leven –de echte drijfkracht voor elke mens, ook als die Arabisch spreekt.

Arabische dageraad. Een reis tussen glamour en fatwa door Jorn De Cock is uitgegeven door Meulenhoff Manteau. 318 blzn. ISBN 978 90 854223 41

Je kan dit boek met 2,5 euro korting bestellen bij boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Klik hier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.