Archief politierepressie Guatemala staat op internet

Het historisch archief van de Nationale Politie van Guatemala staat vanaf vandaag op het internet. Het gaat om twaalf miljoen pagina’s, met onder meer bewijzen voor de bloedige repressie tijdens de 36 jaar durende burgeroorlog.

Het is het Instituut voor Latijns-Amerikaanse Studies Teresa Lozano Long, een afdeling van de Amerikaanse Universiteit van Texas, die het archief vandaag op het internet heeft gezet. Het bevat documenten over de politierepressie in de burgeroorlog (1960-1996). In haar strijd tegen de linkse guerrilla maakte de politie zich onder meer schuldig aan gedwongen verdwijningen, moorden en folteringen. Duizenden Guatemalteken verdwenen in die periode.

De documenten doen verslag van dat geweld, onder meer in aanhoudingsbevelen en gevangenisrapporten. Bovendien zitten er heel wat gegevens in over politieke tegenstanders, zegt Alberto Fuentes van het Nationaal Politiearchief. “We troffen meer dan 900.000 identificatiefiches aan, met daarop politieke activiteiten, naam, foto’s en vingerafdrukken.”

Het Procureurskantoor voor Mensenrechten, een overheidsinstelling in Guatemala, ontdekte het politiearchief bij toeval in 2005. Het lag in een politiegebouw in de hoofdstad. Zowel de regering als de politie had lang het bestaan van het archief ontkend.

De twaalf miljoen pagina’s bestrijken de periode van 1882 to 1996. Op vraag van het Nationaal Archief heeft de Universiteit van Texas die gereinigd, geclassificeerd en gedigitaliseerd.

Gerechtelijk onderzoek

Met de onlinepublicatie wordt het archief een belangrijke bron voor mensenrechtenactivisten, nabestaanden van slachtoffers, historici en andere onderzoekers. Ook het gerechtelijke diensten in binnen- en buitenland kunnen er hun voordeel mee doen.

Volgens Fuentes zijn documenten uit het archief al gebruikt als bewijsmateriaal tegen wie zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden tijdens de burgeroorlog. Ze leidden dit jaar onder meer tot arrestatie van de voormalige generaal Héctor López, die van genocide wordt beschuldigd.

Volgens de onafhankelijke Commissie voor Historische Uitklaring (CEH) zijn tijdens de burgeroorlog minstens 45.000 mensen vermoord en zonder naam begraven op begraafplaatsen, in massagraven of op terreinen van de ordediensten. Alles samen maakte de burgeroorlog een kwart miljoen dodelijke slachtoffers, vooral onder de inheemse bevolking, zegt de CEH.

https://www.hrdag.org/about/guatemala-police_arch_project.shtml

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.