Argentijnse boeren klagen misbruik aan met eigen krant

Kleine boeren in de noordelijke Argentijnse provincie Santiago del Estero publiceren hun eigen krant om het aanhoudend misbruik van rijke grootgrondbezitters aan te klagen. De grootgrondbezitters leggen met geweld beslag op de kleine percelen van de boeren voor de lucratieve sojateelt.
In oktober werden de eerste 4000 exemplaren verspreid van El Ashpulitu, wat ‘volle aarde’ betekent in Quechua, de inheemse taal van Santiago del Estero. De krant schrijft over lokale problemen zoals gewelddadige uitzettingen en willekeurige arrestaties door de politie en private veiligheidswachten in dienst van grote landbouwbedrijven.

Politieagenten en gewapende mannen in burger vallen geregeld de hutten van de lokale boeren binnen. Ze slaan de inwoners, schreeuwen beledigingen en valse aantijgingen, alvorens de bewoners naar de gevangenis worden gesleurd waar ze dikwijls  maanden vastzitten.

Volgens MOCASE, de lokale campesinobeweging (boerenbeweging) die zo’n negenduizend gezinnen verenigt, worden de gewapende mannen door grootgrondbezitters of landbouwbedrijven gestuurd die uit zijn op het land van de lokale families. Afgelopen september werden tientallen kleine boeren, mannen en vrouwen, na dergelijke acties in de dorpen Atamisqui, Pinto, Monte Quemado, Qumilí, Tintitna and Termas de Rio Hondo opgesloten. Hun huizen werden beschadigd en hun bezittingen gestolen.
Ángel Strapazzón, hoofd van MOCASE zegt dat de afgelopen maanden “een groot offensief” werd uitgevoerd dat resulteerde in 50 willekeurige arrestaties. De gedetineerden werden dankzij de tussenkomst van de overheid vrijgelaten, hoewel nog altijd aanklachten lopen tegen meer dan 150 leden van de campesinobeweging.

GGO-soja



Santiago del Estero ligt in het hart van de groene valleien van Chaco en het subtropische regenwoud in Noord-Argentinië. Er wonen 800.000 mensen, van wie één derde op het platteland. De meeste families leven van de landbouw, net zoals de generaties voor hen. Volgens officiële cijfers werd tussen 2002 en 2006 in Santiago del Estero meer dan 500.00 hectare ontbost om plaats te maken voor genetisch gemodificeerde sojabonen, het belangrijkste exportgewas in Argentinië. De opmars van monocultuur heeft de natuurlijke biodiversiteit van de regio vernietigd en het leven van kleine boeren steeds moeilijker gemaakt.

“De provinciale overheid wil van Santiago del Estero de nieuwe pampa’s maken en voer produceren voor de hele wereld”, zegt Strapazzón. De pampa’s zijn de vruchtbare Zuid-Amerikaanse laaglanden waar vooral genetisch gemodificeerde soja wordt geteeld. Het grootste deel van de soja uit Argentinië is bestemd voor veevoer in het westen. “Gedurende jaren, maar vooral tijdens de afgelopen maanden, werd onze weerstand tegen de massale teelt van sojabonen beantwoord met repressie door para-politie en arrestatiebevelen met de medeplichtigheid van de lokale politie en rechters”, zegt MOCASE-activist Adolfo Farias.

Kleine, middelgrote en grote landbouwers hielden in maart en juli van dit jaar een serie nationale stakingen en wegenblokkades voor  taxvermindering op de export van soja. De acties resulteerden in een voedseltekort en een grote politieke crisis. “Na vier maanden stakingen die aangemoedigd werden door de mainstream media, was de landbouwindustrie euforisch. Daarom was september een echt harde maand voor de kleine boeren, met razzia’s, vechtpartijen en de arrestatie van 50 personen”, zegt Farias.

MOCASE publiceert de lokale krant El Ashpulitu om de problematiek van de gewelddadige uitzettingen aan te kaarten. “In deze streek hebben de meeste mensen geen elektriciteit, dus ook geen televisie of internet. Ze hebben er geen idee van welke impact hun verhalen kunnen hebben in de rest van de wereld”, zegt Diana Gagliano, directeur van El Ashpulitu. De krant wordt ondersteund door het Ministerie voor Sociale Ontwikkeling als deel van het programma “Contalo Vos” (“het woord is aan jullie”)  dat logistieke en materiële steun voor de publicaties biedt.
“Er is veel censuur in de media”, zegt Adolfo Farias, “we krijgen enkel aandacht van alternatieve media. Alles wat ons kan helpen bekend te maken wat hier gebeurt, is nuttig.”

Wat in de krant wordt geschreven, komt vaak aan bod in uitzendingen van lokale radiostations. De gedrukte editie wordt verspreid in de lokale gemeenschappen, terwijl de on-line versie overal ter wereld kan worden gelezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.