Argentijnse sociale zekerheid vergeet half miljoen mensen

Vanaf april kunnen Argentijnen een maandelijkse werkloosheidsuitkering van 225 peso (62 euro) krijgen in combinatie met opleiding, een serieuze verbetering tegenover het bestaande regime. Ook de kinderbijslag gaat omhoog. Maar een half miljoen gezinnen valt uit de boot.

De Argentijnse kinderbijslag gaat per gezin met 50 peso (14 euro) omhoog. Een gezin met één kind krijgt daardoor nu maandelijks 150 peso (41 euro); gezinnen met vijf of meer kinderen 250 peso (69 euro).

Werklozen krijgen van Kirchner hogere uitkeringen die twee jaar kunnen worden doorbetaald en die meetellen voor pensioenrechten. De werklozen krijgen ook hulp om een baan te vinden die bij hen past. Ze moeten alleen een opleiding volgen. In eerste instantie krijgen jongeren onder de dertig voorrang.

Toch is niet iedereen tevreden met de nieuwe maatregelen. De mensen die altijd al door de mazen van het net vielen, worden ook nu weer vergeten, zegt María Eugenia Vidal, hoofd van de afdeling sociale zaken van de Sophiagroep, een stichting die onderzoek doet naar beleidsmaatregelen.

Volgens Vidals stichting en volgens de humanitaire organisatie Caritas telt Argentinië momenteel bijna 500.000 gezinnen die het zonder enige overheidssteun moeten rooien. Vidal had daarom liever gezien dat de overheid in plaats van de bedragen op te trekken, iets had ondernomen voor de Argentijnen die geen enkele toelage krijgen.

Het probleem dateert van halverwege 2002. Op het dieptepunt van de Argentijnse economische crisis was bijna een kwart van de Argentijnen werkloos en leefde meer dan de helft in armoede. Toenmalig interim-president Eduardo Duhalde lanceerde een werkloosheidsprogramma waarbij gezinshoofden een maandvergoeding van 150 peso (41 euro) kregen, als ze bereid waren ervoor te werken.

Het oude werkloosheidsprogramma moest eigenlijk voor iedereen toegankelijk zijn, maar na 2,2 miljoen registraties mocht er niemand meer bij, wat tot grote protesten leidde. Zelfs als gezinnen het programma verlieten, konden nieuwe hun plaats niet innemen.

Intussen is de Argentijnse werkloosheid teruggedrongen tot 11 procent en de armoedegraad tot 34 procent, volgens cijfers van de overheid. In het totaal verleent de staat bijstand aan zo’n 2,7 miljoen arme families, via diverse systemen van pensioenen en toelagen. Maar ook de nieuwe maatregelen van Kirchner richten zich volgens Vidal en oppositieleden niet op bijna 500.000 arme tot zeer arme huishoudens die in geen enkel systeem een plekje konden veroveren. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.