Argentinië arresteert Servische oorlogsmisdadigers

Interpol bevestigt dat de Argentijnse politie Nebjosa Minic gearresteerd heeft. Minic zou verantwoordelijk zijn voor de executie van 41 etnische Albanezen in het Kosovaarse dorp Cuska in 1999. Mensenrechtengroepen vrezen dat Minic niet de enige oorlogsmisdadiger uit de Balkan is die onderdak gezocht heeft in Argentinië.



De man die op 13 mei gearresteerd werd, is wel degelijk Minic, zo verklaarde Julio Cobos, de gouverneur van Mendoza woensdag. Interpol kon Minic’ identiteit bevestigen aan de hand van zijn vingerafdruk.

In maart ontvingen de inlichtingendiensten in Mendoza een anonieme tip dat Minic in de provincie leefde onder een valse naam. Na een onderzoek van twee maanden arresteerde de politie hem op 13 mei in het ziekenhuis Lagomaggiore Hospital. Hij wordt daar onder zware bewaking verder verzorgd voor een terminale ziekte.

De ambassade van Servië en Montenegro in Buenos Aires reageert verbaasd op het nieuws van zijn arrestatie, dat bekend gemaakt werd door de krant Los Andes. Ambassadeur Iván Salvjic, heeft geen weet van de arrestatie en al evenmin van een arrestatiebevel aan de kant van Belgrado. Misschien maakte hij deel uit van een paramilitaire organisaties maar het is geen klinkende naam zoals die van de oorlogsmisdadigers die hoge militaire posten bekleedden.

Minic speelt nochtans een hoofdrol in het rapport ‘A village destroyed’ van de mensenrechtengroep Human Rights Watch. Tijdens een aanval van het Servische leger op Albanese dorpen in Kosovo wezen de nabestaanden in het dorp Cuska hem aan als de opdrachtgever van de executie van 41 dorpsbewoner. Minic, bijgenaamd Commandant Dood, was één van de bevelhebbers van de eenheid Munja (bliksem).

Tijdens de aanval werden de mannen van het dorp onderverdeeld in drie groepen en binnenskamers neergeschoten met automatische geweren. De huizen met de lijken werden nadien in brand gestoken maar in elk van de drie groepen overleefde één man het drama. De eenheid verkrachtte ook vrouwen en roofde het dorp leeg.

Minic leefde sinds 2003 ondergedoken in de provincie Mendoza met een vals paspoort onder de naam Gorán Petrovic. Hij baatte er twee pizzarestaurants uit die hij La Bomba I en II doopte.

Minic blijkt hulp te hebben gekregen van landgenoten in Zuid-Amerika. Argentinië heeft een slechte reputatie opgebouwd inzake oorlogsmisdadigers. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog smokkelde de regering van Juan Domingo Perón (1946-1955) prominente Nazi’s als Joseph Mengele, Adolf Eichmann en Erich Priebke het land binnen met valse documenten. Ook Kroaten van het pro-nazistische Ustasha-regime zoals Ante Pavelic. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor de moord op een half miljoen Serviërs, zigeuners en joden in Kroatië tijdens de Tweede Wereldoorlog. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.