Argentinië boomt als vakantieland // AANVULLING

Argentinië is steeds meer in trek als vakantieland, zowel bij buitenlandse toeristen als onder de Argentijnen zelf. Sinds de devaluatie van de peso in 2002 is het dan ook een relatief goedkope bestemming. De Belgische reisagent Joker verkoopt nu vijf keer zoveel vluchten naar Argentinië dan vijf jaar geleden.
“Er is voetbal voor de fans die de geboorteplaats van de legendarische Diego Maradona komen bezoeken, er zijn tangobars voor de liefhebbers, historische straten die de bekende schrijver Jorge Luis Borges al inspireerden… Buenos Aires is niet alleen een goedkope bestemming, maar ook een fascinerende stad die mensen keer op keer opnieuw aantrekt. Hetzelfde geldt voor de Perito Moreno, een gletsjer in het zuidelijke Patagonië, de Iguazú-watervallen aan de noordelijke grens met Brazilië en het zuidelijke skioord Bariloche.”

“Bovendien heeft Argentinië geen gewapende conflicten als het Midden-Oosten, is het geen potentieel doelwit van terroristen zoals de VS en Europa, en loopt het geen risico op wervelstormen en tsunami’s als de Cariben of Zuid- en Zuidoost-Azië. Het is een verre, maar veilige bestemming.”

De lofzang van Ricardo Watson van Eternautas, een reisagentschap in Buenos Aires, op zijn land ontlokt een glimlach. Maar hij heeft blijkbaar wel gelijk: Argentinië is een populaire vakantiebestemming geworden. Volgens het rapport van het Argentijnse consultingbureau Ecolatina deze maand heeft de groei van de Argentijnse toeristische industrie de afgelopen drie jaar de forse groei van de economie in haar geheel nog overtroffen.

Dat is in de eerste plaats te wijten aan de massale toestroom van buitenlandse toeristen, maar ook aan de toegenomen koopkracht van de Argentijnen zelf. Tussen 1994 en 2001 reisde de hogere en middenklasse volop naar het buitenland. Dat veranderde na 2002, toen de Argentijnse peso werd losgekoppeld van de dollar en terugzakte tot bijna vier peso voor een dollar, om uiteindelijk te stabiliseren rond drie peso voor een dollar.

Halverwege de jaren negentig trokken per jaar gemiddeld 2,2 miljoen buitenlanders naar het Zuid-Amerikaanse land. In 2002 steeg dat tot 2,6 miljoen, en het cijfer bleef toenemen. Vorig jaar bezochten 3,7 miljoen mensen Argentinië, en dit jaar verwacht het land maar liefst 4,1 miljoen buitenlandse bezoekers.

“De interesse voor reizen naar Argentinië stijgt nog steeds”, zegt Annick Holvoet van het Belgische Joker Toerisme. “We verkopen nu vijf keer zoveel vluchten naar ginder dan vijf jaar geleden, en de groostste toename viel in de seizoenen 2002/2003 en 2003/2004.”

Voor het eerst verwacht de sector ook een evenwicht tussen de besteding aan inkomend en uitgaand toerisme. Toerisme is de vierde bron van buitenlandse deviezen geworden, na de export van soja, olie en auto’s maar voor traditionele exportproducten als granen of vlees.

“We deden in de jaren negentig goede zaken met rijkere toeristen uit vooral de Verenigde Staten, Europa en Brazilië”, zegt Sergio Pappatico van het agentschap Patagonia Argentina.Com, dat zich specialiseert in zuidelijk Argentinië. “Sinds 2002 groeit ons klantenbestand met 20 tot 30 procent per jaar. De laatste jaren krijgen we ook middenklassefamilies uit landen als Colombia, Peru of Venezuela. Die zagen we in het verleden hier nooit.”

“Toen een peso nog een dollar waard was, kwamen conferentieleden alleen, maar vandaag brengen ze hun hele familie”, merkt Watson van Eternautas op.

Pride Travel, een reisagentschap dat zich richt op homo’s en lesbiennes, signaleert dat Buenos Aires Rio de Janeiro heeft verdrongen als Zuid-Amerika’s hotspot voor homo-toeristen”.

Pappatico waarschuwt wel dat de populariteit snel kan inzakken als de prijzen weer zouden stijgen. Vorige week spraken de Argentijnse overheid en de luchtvaartmaatschappijen een prijsstijging van 20 procent af voor binnenlandse vluchten. Die zou wel alleen gelden voor Argentijnen, niet voor buitenlanders. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.