Argentinië komt handen tekort

Het zijn gouden tijden voor Argentijnse werknemers met de juiste opleiding. Na 37 maanden van onafgebroken groei zijn de interessante delen van de Argentijnse arbeidsmarkt leeggevist. Bedrijven proberen nu de goede werknemers van elkaar af te snoepen.

De Argentijnse economie heeft zich fenomenaal hersteld na de zware crisis. Resultaat: het Argentijnse werkloosheidscijfer is in amper vier jaar tijd gedaald van 23 tot tien procent. De overblijvende werkzoekenden zijn laaggeschoold en dus niet interessant voor moderne bedrijven.

Goede werknemers vinden is nu het grootste probleem waarmee Argentijnse ondernemers worstelen, zegt Ernesto Kritz, de directeur van de Sociedad de Estudios Laborales (SEL), een consultancybedrijf in Buenos Aires. Zelfs bedrijven die hun personeelsbestand niet uitbreiden, maken zich zorgen ervaren werknemers kwijt te spelen en geen vervangers te vinden.

De schaarste is het sterkst voelbaar in de metallurgie, in bedrijven die papier, textiel, rubber en plastic produceren en in de lederverwerkende nijverheid. Volgens Claudio Flores, de directeur van het personeelsbureau Agein, worden vooral Argentijnen met een opleiding chemie, mechanica en elektromechanica overspoeld door jobaanbiedingen. Bedrijven zoeken daardoor soms maanden naar geschikte werknemers.

De regering doet wat ze kan. Het ministerie van Onderwijs investeert 17 keer meer in de in de jaren 90 grondig verwaarloosde beroepsopleidingen. Het ministerie van Arbeid heeft een opleidingsprogramma opgezet dat werklozen tegelijk ook een inkomen verschaft.

Maar het is dweilen met de kraan open. Ondernemers schroeven de lonen op om nog een kans te maken op de arbeidsmarkt. Werknemers met een universitair diploma bedrijfsbeheer verdienen in Argentinië pakweg 1500 peso (420 euro) per maand, zegt Flores. Maar bedrijven bieden jongeren die in het secundair onderwijs voor de richting chemie kiezen, nu al een maandloon van 1000 peso (275 euro) aan voor een leercontract. Als ze met hun opleiding klaar zijn, kunnen die snaken van 17 of 18 jaar zonder enige ervaring 1500 tot 1800 peso (420 tot 500 euro) verdienen.

Ondanks die naar Argentijnse normen hoge lonen, blijven veel vacatures lang open staan. Er zijn gewoon niet genoeg kandidaten, zegt Flores.

Omdat ze tussen de overblijvende werklozen hun gading niet vinden, mikken rekruteringsagentschappen meer en meer op mensen die al een baan hebben. Maar headhunters die in het personeelsbestand van andere bedrijven gaan vissen, staan weer voor problemen die Argentinië sinds halverwege de jaren 80 niet meer meemaakte. We vinden een geschikte kandidaat en doen hem een voorstel. Maar als hij zijn bazen verwittigt, gaan die soms zo ver om zijn salaris te verdubbelen om hem te houden, klaagt Flores. Ik raad mijn klanten aan in elk geval meer te bieden dan de gangbare salarissen, want anders blijven goede werknemers gewoon waar ze zijn.

Tijdens het hoogtepunt van de economische crisis in 2002 en 2003 kreeg Agein per dag 500 tot 600 CV’s binnen van Argentijnen die op zoek waren naar een baan als financieel directeur. Nu zijn dat er nog 30 tot 40.

Intussen blijven miljoenen Argentijnen werkloos. Het lijkt alsof er twee werelden bestaan op de Argentijnse arbeidsmarkt, zegt Kritz, de consultant uit Buenos Aires. Volgens hem ligt de werkloosheid hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden. Heel wat mensen moeten vrede nemen met deeltijds werk of een baan onder hun diploma, en de overheid telt ook de werkloze gezinshoofden niet mee die een maandelijkse uitkering van omgerekend 33 euro krijgen. Als al die categorieën worden meegeteld, zit meer dan één op vijf Argentijnen zonder werk.

Experts vrezen dat al die werkzoekenden nooit een degelijke baan zullen vinden, al blijft de Argentijnse economie groeien. Terwijl bedrijven krampachtig naar hoogopgeleide werknemers hengelen, doorzoeken duizenden werklozen in Buenos Aires huisvuil om iets bij te verdienen met het recycleerbare materiaal dat ze verzamelen. Actiegroepen werpen geregeld wegblokkades op om werk en hogere uitkeringen te eisen. Maar vooral voor de talloze Argentijnen die in de chaos van de voorbije jaren hun opleiding hebben afgebroken, ziet de toekomst er duister uit. Volgens het ministerie van Onderwijs heeft 67 procent van de Argentijnen ouder dan 15 het secundair onderwijs niet afgemaakt.(PD/ADR)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.