Argentinië maakt draagmoederschap mogelijk

Argentinië wil het eerste Latijns-Amerikaanse land worden dat draagmoederschap wettelijk mogelijk maakt. Voor hetero- en homoparen is draagmoederschap een kans om een biologisch kind te krijgen.

“Het was een van de moeilijkste thema’s binnen het familierecht”, zegt advocate Marisa Herrera, die meeschreef aan de grondige hervorming van het Burgerlijk Wetboek.
De hervorming kwam er op vraag van president Cristina Fernández.

Deze maand begint het parlement de bespreking. Als de hervorming wordt goedgekeurd, zal Argentinië het eerste Latijns-Amerikaanse land zijn dat draagmoederschap ten volle regelt. Brazilië en Mexico hebben ook wel regels voor draagmoederschap maar die zijn veel beperkter, zeggen experts.

Financiële motieven

De Argentijnse voorstellen over het draagmoederschap kregen kritiek van onder meer feministen. Ze vreesden dat het lichaam van de draagmoeder tot een instrument gedegradeerd zou worden, of dat vooral arme vrouwen er zouden op ingaan om louter financiële motieven.

Op het internet circuleren heel wat berichten van Latijns-Amerikaanse vrouwen die in ruil voor geld draagmoeder willen zijn, en ook van paren die een draagmoeder zoeken en daarvoor willen betalen.

Volgens Herrera en de twee andere advocates die het voorstel uitschreven, trekken Argentijnse paren nu naar het buitenland, naar landen waar draagmoederschap wettelijk kan, onder meer in Europa. Dat kost meteen een pak geld.

Rechter beslist

De nieuwe regeling moet draagmoederschap goedkoper en vooral veiliger maken. “Het is beter als we een wet hebben die het proces regelt en controleert en op de eerste plaats het kind beschermt, maar ook de draagmoeder en diegenen die op deze manier een biologisch kind willen”, zegt Herrera.

Volgens het voorstel moet het draagmoederschap eerst door een rechter worden goedgekeurd. Dan pas mag het embryo in de baarmoeder van de draagmoeder worden geplaatst.

De rechter zal medische en psychologische bewijzen vragen om zeker te zijn dat de draagmoeder gezond is en ten volle met het draagmoederschap instemt. Een multidisciplinair team van de rechtbank zal de draagmoeder informeren over de risico’s van de methode.

Maximaal twee keer

Een vrouw zal ook maximaal twee keer draagmoeder kunnen zijn. En ze moet al minstens een eigen kind hebben “om er zeker van te zijn dat ze de ernst van de verbintenis begrijpt.” Voor het draagmoederschap mag ze ook geen geld vragen.

Brazilië heeft geen wetgeving voor draagmoederschap maar sinds 2010 regelt de Federale Raad voor Geneeskunde deze methode wel. Daar moet de draagmoeder een familielid zijn tot de tweede graad (moeder, zuster of tante).

Mexico heeft draagmoederschap alleen in de zuidelijke deelstaat Tabasco geregeld. De regels zeggen daar niets over het mogelijke lucratieve aspect.

In het hervormde Burgerlijke Wetboek in Argentinië wordt ook het (al eerder goedgekeurde) homohuwelijk opgenomen en de mogelijkheid om snel te scheiden.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.