Argentinië voedt kinderen op tot brave belastingbetalers

Latijns-Amerikanen zijn doorgaans niet de meest brave belastingbetalers en die gewoonte dragen ze nogal eens over op hun kinderen. Om de jonge generatie te overtuigen van het nut van belasting, haalt de Argentijnse belastingdienst alles uit de kast: theater, poppenspel, computergames en wedstrijden waarmee leuke prijzen te winnen zijn.

De Argentijnse belastingdienst (AFIP) loopt naar schatting 50 procent aan inkomsten mis door belastingontduiking. Met een nieuw educatief programma wil de dienst 1,5 miljoen kinderen in het hele land winnen voor de goede zaak, zegt de coördinator van het programma, Andrea Vilardebó.

Niet alleen in Argentinië wordt gepoogd kinderen op te voeden tot brave belastingbetalers. Ook in Brazilië, Ecuador, Mexico en Colombia, nog meer landen waar geen belastingcultuur heerst, zijn projecten opgezet, zegt Vilardebó.

We willen kinderen leren dat het belangrijk is om belastingen te betalen en we leggen ze uit waar het geld aan besteed wordt, zegt ze. Openbare voorzieningen zijn niet gratis of van niemand, ze zijn van iedereen en we kunnen ze alleen in stand houden als iedereen zich daarvoor inzet.

Om dat duidelijk te maken ontwikkelde de belastingdienst eerder al cursussen voor onderwijzers, inclusief een reizend theater dat in scholen en op pleinen kan worden opgevoerd. Nu komen daar bordspelletjes en computergames bij, strips in kindertijdschriften en tekenwedstrijden waarmee aantrekkelijke prijzen te winnen zijn.

Het grootste obstakel om vertrouwen te winnen, is de corruptie in het land, zegt Vilardebó. De kinderen vertellen ons wat ze thuis horen en dat is dat er bij de belastingdienst een stel dieven zit. We leggen dan uit dat er 20.000 mensen werken bij de AFIP. Sommige zijn misschien niet eerlijk, maar dat is in de hele samenleving zo.

Via 7.300 onderwijzers werden inmiddels 230.000 schoolkinderen met het programma bereikt. De AFIP is ook actief in pretparken en op markten in het hele land. In het Abasto Kindermuseum, in een winkelcentrum in Buenos Aires, kunnen kinderen belastinginspecteurtje spelen. Tijdens het spel mogen ze zelf bepalen waar ze het geïnde geld aan uitgeven.

Een soortgelijk spel kan gespeeld worden in de ‘Kinderrepubliek’ in de stad Gonnet in de provincie Buenos Aires. De Kinderrepubliek is een park met replica’s van de belangrijkste instituten in het land, inclusief dat van de belastingdienst. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.