Argentinië wil energiecrisis voorkomen

Argentinië en Brazilië begeven zich op glad ijs inzake energievoorraden. De New York Times waarschuwt voor een energiecrisis op korte termijn.
Beide landen kampen met een aardgastekort. Hierdoor is het moeilijk om industriebedrijven draaiende te houden en de bevolking van voldoende elektriciteit te voorzien. Cristina Fernández de Kirchner, de nieuwe Argentijnse presidente, is op zoek naar extra gas.  Als zij hier geen oplossing voor vindt, bestaat de kans dat er een economische crisis uitbreekt.
Bolivia, gelegen tussen Brazilië en Argentinië, dat samen met Venezuela over de grootste capaciteit aardgas beschikt, zou zijn buurlanden meer kunnen helpen met de bevoorrading. In 2006 zeiden Argentinië, Brazilië en Venezuela Bolivia te willen betrekken bij de standaardisatie van de energievoorziening van Zuid-Amerika. Ze beloofden de gemeenschappelijke investeringen op te krikken om de ontwikkeling van het armste land van Latijns-Amerika te bespoedigen.
De vraag naar aardgas steeg nadat in de jaren negentig een natuurlijke bron van de brandstof werd ontdekt in Bolivië.  Het land sloeg er niet in om de leveringen, die contractueel werden vastgelegd, aan Argentinië en Brazilië na te komen. Petrobras, Braziliës nationale oliebedrijf dat grote contracten met Bolivia afsloot, wil Argentinië niet van extra gas voorzien.
Dit vormt een verlengstuk van de energietop die eind februari in Buenos Aires plaatsvond waar Argentinië geen nieuwe beloften maakte om gas af te staan. Nu bestaat het risico dat het land de komende winter met energietekorten te kampen krijgt. Luiz Inácio Lula da Silva, de Braziliaanse president, beloofde het andere getroffen land extra elektriciteit te leveren, maar geen gas.
Daniel Kerner, een analist zegt dat Argentinië zelf de verantwoordelijkheid draagt voor zijn energieprobleem. “Het land handhaaft na de financiële crisis in 2001 lage energieprijzen om de inflatie laag te houden ”, aldus Kerner.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.