Aristide gaat naar Jamaïca

De verdreven Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide neemt deze week het vliegtuig van de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Jamaïca. De Jamaïcaanse premier P J Patterson bevestigde het nieuws en benadrukte dat Aristide geen politiek asiel wil op het eiland, dat op slechts 161 kilometer van Haïti ligt. De president en zijn vrouw zouden er de hereniging willen voorbereiden met hun twee kinderen die in de Verenigde Staten verblijven.

Aristide blijft hier niet langer dan acht tot tien weken, verklaarde Patterson, Hij wil hier regelingen treffen voor een permanent verblijf buiten de Caribische regio. De terugkeer betekent dat Aristide in de buurt zal zijn wanneer de vijftien staatshoofden van CARICOM, de organisatie van Caribische landen, op 25 maart onder voorzitterschap van Patterson bijeenkomen in Basseterre op het eiland St. Kitts.

Bij een eerdere Caricom-top begin maart in Kingston eisten de Caribische leiders een onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden van Aristides vertrek. De voormalige president beweert dat hij door de Verenigde Staten zo goed als ontvoerd is. De VS vindt zo’n onderzoek overbodig omdat Aristide volgens hen uit vrije wil is vertrokken. De Verenigde Naties ondernemen niets zolang Caricom niet officieel om een onderzoek vraagt.

Voor de Jamaicaanse politoloog Neville Duncan bewijst Aristides terugkeer naar Jamaïca dat hij bij zijn vertrek geen vrije keuze had. Wanneer hij Haïti vrijwillig wilde verlaten, zou hij een van zijn Caribische collega’s tijdelijk om onderdak hebben gevraagd. Toch blijft Duncan eerder sceptisch over de haalbaarheid van een VN-onderzoek.

De nieuwe Haïtiaanse premier Gerard Latortue, een internationaal gekende en gerespecteerde figuur, aldus Patterson, heeft al aangekondigd voor de Caricom-top op bezoek te komen in Jamaïca. Latortue wil de andere Caribische staatshoofden overhalen om de economische ontwikkeling van Haïti te laten primeren, ondanks de bezwaren tegen het verwijderen van een democratisch verkozen president.

Of dat zal lukken, blijft de vraag. Regionale media melden dat Caricom internationale juristen heeft ingeschakeld om de toestand in Haïti te evalueren en te onderzoeken of een land waar de regering met geweld is verwijderd uit de organisatie kan worden gezet. Of hun top eerder deze maand in Kingston noemden de Caribische leiders de val van Aristide een gevaarlijk precedent voor democratisch verkozen regeringen in de hele wereld.

De politoloog Duncan waarschuwt dat de Caribische landen niet zomaar de banden met Haïti mogen verbreken. We hebben er belang bij Haïti niet over te laten aan multinationals die ons uit de markt kunnen dringen. We moeten een deur openhouden en ervoor zorgen dat Haïti deelneemt aan de Eengemaakte Caribische Markt en Economie (CSME). De CSME voorziet vrij verkeer van personen en goederen en is het Caribische antwoord op een geglobaliseerde wereldhandel die wordt gedomineerd door de grote spelers.

Peter Richards

xml=6

Ref: ca ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.