In arme landen is armoede geen nieuws

Bijna de helft van de Colombianen is arm, maar amper 0,8 procent van het nieuws in El Tiempo, de enige nationale krant in Colombia, handelt over armoede. In die schaarse bijdragen komen experts aan het woord, en vrijwel nooit de armen zelf.
Dat zegt Germán Rey, de voormalige ombudsman van El Tiempo. De harde cijfers komen uit een studie die hij in 2003 uitvoerde in opdracht van de krant, maar Rey verzekert dat de resultaten nog steeds gelden en ook opgaan voor de meeste kranten in Latijns-Amerika.

“Als armoede het nieuws haalt, verschijnen dergelijke bijdragen vaak geïsoleerd. Zeker 95 procent ervan is louter economisch nieuws. Armen in het buitenland halen vaker het nieuws dan armen in eigen land. Bovendien zijn bijna alle artikels gebaseerd op verklaringen van overheidsmensen of experts, en meestal komt maar één enkele bron aan het woord. Naar de armen zelf gaat de pers niet op zoek. Daardoor hebben we zelfs geen echte informatie, maar alleen opinies over armoede”, zei Rey tijdens een workshop over armoede en de media die journalisten uit Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela bijeenbracht. De workshop was een initiatief van het nieuwsagentschap Inter Press Service (IPS) en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

UNDP-expert Fernando Herrera gelooft dat het mogelijk is het tij te keren. “Jullie moeten verifiëren of de statistieken de werkelijkheid weerspiegelen”, zei hij tegen de aanwezige journalisten.

De workshop haalde het voorbeeld aan van Jimmy Breslin, een Amerikaanse journalist die in 2002 een boek publiceerde met als titel ‘De korte mooie droom van Eduardo Gutiérrez’. Daarin vertelde hij het verhaal van een jonge Mexicaanse migrant die te voet de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten overstak op zoek naar de Amercian Dream. Gutiérrez stierf in een vat beton bij een ongeluk op een bouwwerf in New York. Breslin reconstrueerde de gevaarlijke reis van de achttienjarige vanuit zijn dorp San Matías tot zijn leven als bouwvakker in New York. Het werd een exposé over de uitbuiting waarmee de Latijns-Amerikaanse migranten zonder papieren in de Verenigde Staten te kampen hebben.

Een tweede voorbeeld is de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski. Hij schrijft over oorlog, extreme armoede en corruptie. Maar hij gaat daarvoor niet te rade bij ambtenaren, experts, legerschefs of ngo’s, maar trekt naar de mensen zelf die de gevolgen dagelijks meemaken. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.