Arme landen betaalden rekening van geklungel bij Wereldbank

Het Amerikaanse parlement gaat de rekeningen van de Wereldbank aan een grondig onderzoek onderwerpen. Er zijn aanwijzingen dat de Bank in de jaren 90 voor tientallen miljoenen boekhoudkundige fouten heeft gemaakt, zegt het Joint Economic Committee (JEC) van het Huis van Afgevaardigden. Mogelijk betaalden arme landen de rekening.


Er zijn nieuwe bewijzen dat er voor ettelijke miljoenen boekhoudkundige fouten gemaakt werden bij de Wereldbank in de jaren 90. En dat sommige fouten ervoor gezorgd hebben dat ontleners te veel betaald hebben, zegt commissievoorzitter Jim Saxton. De JEC, een commissie die toezicht houdt op het economische beleid in de VS, noemt de bewijzen sluitend maar wil ze nog niet onthullen. Eerst komt er nog een onderzoek ten gronde.

Als gevolg van de boekhoudkundige fouten werden sommige leningen van de Wereldbank duurder. Het JEC heeft geen aanwijzingen gevonden dat gedupeerde ontwikkelingslanden daarvoor gecompenseerd werden.

De bewijzen werpen een aantal zorgwekkende vragen op over de werking van de Wereldbank, zegt Saxton. Ik maak me ook zorgen over de manier waarop het management van de Wereldbank met deze problemen is omgegaan. De top van de Bank zou op de hoogte geweest zijn van het geknoei. De nieuwe informatie doet ook de vraag rijzen in welke mate de Wereldbank er een beleid van maakt om interne problemen openbaar te maken. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord.

Hallo Wereldbank? Een woordvoerder toont zich erg verwonderd over de boodschap van de parlementscommissie. We hebben geen informatievragen gehad van de commissie. De nieuwe informatie waarvan sprake hebben we nog niet kunnen inkijken. We zullen alles in het werk stellen om mee te werken. Eerder deze maand ontkende de Bank enkele uitgelekte beschuldigingen.

Saxton staat bekend als een criticus van zowel de Wereldbank als het Internationaal Muntfonds. De Verenigde Staten hebben een flinke vinger in de pap bij de architecten van de wereldeconomie. Het Amerikaanse aandeel in de Wereldbank schommelt tussen 14 en 22 procent.

Naar verluidt waren het drie personeelsleden van de Wereldbank die de “nieuwe bewijzen” leverden aan het JEC. Volgens Government Accountability Project (GAP), een advocatenkantoor dat ijvert voor het openbare belang, kwam dat hen duur te staan. Eén van hen, een vrouw, werd overgeplaatst naar een dienst waar ze geen enkele taak had. Uiteindelijk werd ze ontslagen.

Dat is geen toeval, zegt GAP. Het management van de Wereldbank verwerpt elke kritiek en slaat keihard terug tegen klokkenluiders. Op die manier ruïneerde ze al ettelijke carrières. (MM)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.