Arme landen krijgen herkansing bij IMF en WHO

De VN-Millenniumtop schuift de hete aardappel door. Schuldkwijtschelding, de eerste hoofdverzuchting van de ontwikkelingslanden, komt volgende week aan bod op een vergadering van het IMF en de Wereldbank. De gehate landbouwsubsidies van het Westen komen opnieuw op tafel in december in Hongkong, waar Wereldhandelsorganisatie ‘s werelds handelsministers verzamelt. Als we falen in december, zal dat echoën in de hele wereld, zegt de Britse premier Tony Blair.

update laatste alinea kader ‘Belgë gokt op Ecosoc’

De bekommernissen van het Zuiden zouden centraal staan op deze top. Maar de obsessies van de rijke industrielanden - veiligheid, democratie en mensenrechten - bepaalden de top. Wij hebben enkel gedaan wat de landen uit het Noorden van ons verwachtten: berusten in hun agenda, zegt Kumi Naidoo, de voorzitter van de Global Call to Action Against Poverty (GCAP), de wereldwijde coalitie tegen de armoede, bekend van de witte polsbandjes.

Veel activisten uit het Zuiden brandden de slottekst af die de staats- en regeringsleiders vandaag (vrijdag) goedkeuren. De excellenties zelf hielden zich meer op de vlakte. Maar vooral de Afrikaanse en Caribische leiders lieten duidelijk verstaan dat ze een vervolg willen zien op de beloftes die hun collega’s van de club van machtige landen op de G8-top in juli in het Schotse Gleneagles deden. Dat wil zeggen: schuldkwijtschelding voor de armste landen en een akkoord over de vermindering van de landbouwsubsidies.

De Amerikaanse president George W. Bush zei woensdag dat Washington bereid was alle tarieven, subsidies en andere barrières te elimineren die de vrije doorgang van goederen en diensten voor andere landen belemmeren - als de andere landen hetzelfde doen. Mooie woorden, die weinig indruk maakten. De onderhandelingen over de vrijmaking van de wereldhandel zitten al maanden in het slop. Tony Blair vatte de impasse als volgt samen. Iedereen daagt elkaar uit. Zo van: ‘Wij schaffen onze invoertarieven en subsidies af als jullie dat ook doen.’ Het is tijd dat we die bluf waar maken. In december probeert de Wereldhandelsorganisatie de impasse te doorbreken op een nieuwe ministerraad in Hongkong.

Een akkoord over de afschaffing van de landbouwsubsidies komt er zelfs binnen de Europese Unie niet zolang Frankrijk zich daartegen blijft verzetten. De Franse premier Dominique de Villepin hield zich op de vlakte, maar een Franse diplomaat liet zich ontvallen dat Parijs klaar is om rond dit thema te werken met alle partners. Hij voegde er meteen aan toe dat de EU geen reden heeft tot blozen, als we zien waarmee de VS bezig zijn.

De schuldkwijtschelding, dat andere cruciale thema, zit ook in een impasse. Er komt maar geen akkoord over de rekening van die miljardenoperatie. ‘Boom Town Rat’ Bob Geldof schudde gisteren nog eens aan de boom door België en Nederland ervan te beschuldigen een akkoord tegen te houden. Hou ons niet tegen, Nederland! Hou ons niet tegen, België! zei Geldof namens GCAP. Het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zegt dat Nederland ijvert voor de best mogelijke kwijtscheldingsdeal voor het Zuiden. We hebben nog tot de jaarvergadering van de Wereldbank om de beste kwijtschelding op poten te zetten, zegt woordvoerster Marie-Christine Lanser.

Elk uitstel kost mensenlevens, zegt Kumi Naidoo van GCAP. Elke dollar die een straatarm land spendeert aan afbetaling kan niet besteed worden aan voedsel, onderwijs en gezondheidszorg.

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo gelooft dat de ontwikkelingslanden uiteindelijk hun slag thuis halen. Dit spel heet geloof ik pushen, pushen, en nog eens pushen, zei hij namens de Afrikaanse Unie. (MM/ADR)



Kader: België gokt op Ecosoc
Kan de Ecosoc, het VN-orgaan om internationale samenwerking te smeren in sociale en economische kwesties, een soort socio-economische veiligheidsraad worden waar ontwikkelingslanden meer in de pap te brokken hebben dan bij IMF en Wereldbank? België is alvast voor dat idee gewonnen. Ons land is blij dat de Milleniumtop - hoewel traagjes - gestart is met de opwaardering van het orgaan. Dat zegt de Belgische ambassadeur bij de VN, Johan Verbeke, die momenteel de Ecosoc voorzit.
Eerst leek het erop dat België samen met Duitsland en - vreemd genoeg - Pakistan vrij alleen stond met dat idee. Maar intussen hebben verschillende ontwikkelingslanden laten weten dat ze ervoor openstaan. Onder meer Jamaica, momenteel voorzitter van de G77, heeft er in zijn speech expliciet naar verwezen.

John Vandaele


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.