Arme landen kunnen miljoenen kraambeddrama’s voorkomen

Elk jaar worden meer dan acht miljoen baby’s geboren met een ernstige afwijking. Vooral arme landen hebben ermee te maken. Volgens een Amerikaanse onderzoeksgroep kunnen zeven op tien van die problemen voorkomen worden met simpele maatregelen als gezonde voeding en geboorteplanning.

De cijfers komen uit een nieuw rapport van de Amerikaanse onderzoeksgroep ‘March of Dimes’.” Naast miljoenen baby’s met genetische afwijkingen worden er elk jaar ook honderdduizenden baby’s geboren met misvormingen die het gevolg zijn van alcoholmisbruik bij de moeder of een besmetting met rubella of syfilis, schrijven de auteurs van het ‘Global Report on Birth Defects: The Hidden Toll of Dying and Disabled Children.

Volgens het rapport sterven jaarlijks minstens 3,3 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar door een ernstige afwijking die al bij hun geboorte aanwezig was. Nog eens zoveel kinderen moeten verder leven met een mentale en/of fysieke handicap.

Afwijkingen bij de geboorte zijn een mondiaal probleem, maar de impact is veruit het grootst in de landen met een laag of gemiddeld inkomen. Het geboortecijfer ligt er hoger en er komen vaker afwijkingen voor.

Veel van die afwijkingen kunnen voorkomen worden, of door een vroegtijdige behandeling in toom worden gehouden, zegt dokter Arnold Christianson van de National Health Laboratory Service in Johannesburg, één van de auteurs van het rapport.

Zwangere vrouwen kunnen op enkele simpele dingen letten. “De eerste stap is je bevalling plannen. Zorg ervoor dat je aangepaste vitaminen en foliumzuur binnenkrijgt, en laat je vaccineren tegen rubella. Drink geen alcohol tijdens de zwangerschap.” In Zuid-Afrika worden elk jaar 14.000 afwijkingen veroorzaakt door alcoholmisbruik.

Nog frequentere problemen zijn aangeboren hartafwijkingen, defecten van het zenuwstelsel, het syndroom van Down, een gebrek aan het enzym G6PD, problemen bij de aanmaak van hemoglobine en sikkelcelziekte, een soort bloedarmoede.

Sommige afwijkingen zouden minder voorkomen als risico-ouders werden voorgelicht en meer mogelijkheden hadden om aan gezinsplanning te doen. Andere stoornissen kunnen gemilderd of weggenomen worden door de oorzaken aan te pakken. Sommige hemoglobinestoornissen en sikkelcelziekte zijn bijvoorbeeld een gevolg van een besmetting met malaria, zegt een andere auteur van het rapport, dokter Bernadette Modell van de Royal Free and University College Medical School in Londen. “Als de malaria onder controle is, gaan ze weg.”

Er bestaan ook demografische redenen voor het hogere aantal afwijkingen in armere landen. Vrouwen krijgen er ook op hogere leeftijd nog kinderen, en bloedverwanten trouwen er vaker met elkaar. (JV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.