Armoede doet steeds meer Mexicaanse vrouwen migreren

In Mexico doet de armoede steeds meer vrouwen migreren. Onderweg zijn ze een makkelijke prooi voor de georganiseerde misdaad.

Migratiedeskundigen zien een duidelijke stijging in het aantal Mexicaanse vrouwen en meisjes dat om economische en sociale redenen migreert, naar een andere plaats in het land of naar de VS. Zelfs vrouwen met een universiteitsdiploma trekken weg, in de hoofdstad vormen ze al een van de grootste categorieën bij de migranten die naar de VS trekken.

Langs de migratietrajecten liggen vaak criminele organisaties op de loer. Die rekruteren jonge migranten voor hun misdaadactiviteiten of voor seksuele exploitatie. Door hun groeiende aandeel in de migratie worden meisjes en vrouwen steeds vaker het slachtoffer van de georganiseerde misdaad, zeggen experts.

Ontvoerd

In het zuidelijke Oaxaca bijvoorbeeld, een deelstaat die grote armoede kent, zijn nu al vier op tien emigranten vrouwen. Inheemse jongens en meisjes trekken naar rijkere deelstaten, zoals Morelos, Guanajuato, Jalisco, Sinaloa en Baja California. Onderweg lopen ze het risico ontvoerd te worden door criminele bendes, zegt Fernando Viveros van het Foro Oaxaqueño de la Niñez.

Amanda González, coördinator van het migratieprogramma van de organisatie Iniciativa Ciudadana (Burgerinitiatief) zegt dat vrouwen in Oaxaca “op de vlucht gaan voor de armoede, de marginalisering en het geweld.”

“De vrouwen die migreren hebben meer vrijheid, aangezien ze in hun eigen gemeenschap beperkt worden.” Ze zijn weduwe geworden, of zijn verlaten door hun man, of ze zijn het slachtoffer van zijn alcoholisme of polygamie, of ze hebben geen mogelijkheden om te studeren. Om deze en nog andere redenen trekken ze weg, zegt González.

In de oostelijke deelstaat Veracruz zijn er twee soorten vrouwelijke emigratie. De ene groep is weinig of niet geschoold, het zijn vrouwen die met hun kinderen hun man gaan opzoeken. De andere groep heeft een middelbare of hogere schoolopleiding achter de rug en gaat in het noorden in maquila-bedrijven (bedrijven in vrijhandelszones die voor multinationals produceren) werken, in afwachting van de oversteek naar de Verenigde Staten.

Vrouwen met een universiteitsdiploma hopen in de VS een betere baan te vinden, maar moeten er meestal werken als kindermeisje, in restaurants of in de dienstensector, zegt het Vrouweninstituut van Veracruz.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.