Armoedebestrijding in Azië valt stil door crisis

De voorbije decennia is de armoede in Azië snel afgenomen. De almaar toenemende vraag naar Aziatische exportgoederen in de rest van de wereld hielp steeds meer Aziaten aan werk, terwijl de meeste landen ook steeds meer middelen kregen om de armste bevolkingslagen te helpen. Maar de internationale crisis heeft een einde gemaakt aan die voorspoedige ontwikkeling, en experts vrezen dat de gouden tijden niet snel zullen terugkeren.
China, dat zich de voorbije vijftien jaar opwierp als de fabriek van de wereld, zorgde voor de grootste daling van de armoede in Azië. In 1990 moesten naar schatting 377 miljoen Chinezen rondkomen met minder dan een dollar per dag, nu zijn dat er maar 173 miljoen meer.
Maar de uitdaging blijft enorm. In heel Azië en de regio van de Stille Oceaan leven nog meer dan 640 miljoen mensen in absolute armoede. India is goed voor bijna 330 miljoen absoluut armen.

Armoede stijgt


Twee jaar geleden waarschuwden experts al dat de stijgende olie- en voedselprijzen de strijd tegen de armoede moeilijker zouden maken. Volgens de VN duwde de piek in de voedselprijzen wereldwijd ongeveer 100 miljoen mensen onder de armoedegrens. Nu is daar de vrees voor massale werkloosheid bijgekomen.
In mei schatte de Internationale Arbeidsorganisatie dat de crisis het aantal werklozen in Azië en de regio van de Stille Oceaan dit jaar met 9 tot 26,3 miljoen kan doen aangroeien.  Daardoor zouden de regio meer dan 110 miljoen werklozen kunnen gaan tellen, het hoogste aantal ooit.
Experts gaan er daarom van uit dat Azië de komende tijd niet op zijn export zal kunnen rekenen om de armoede verder terug te dringen. “De economische krimp in de rijke landen en de openbare schuld nemen zo’n omvang aan dat het een tijd zal duren vooraleer de groei er herneemt”, zegt Tiziana Bonapace, een econoom van de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Stille Oceaan (ESCAP), een VN-instelling. “We maken ons dus zorgen dat de armoede minder snel zal gaan dalen.”
De VN schatten in mei dat de wereldhandel dit jaar met 11 procent zal afnemen, de grootste teruggang sinds de jaren dertig. Volgens het rapport zal de afgenomen groei in Azië 56 tot 80 miljoen mensen meer in armoede houden of er weer induwen in vergelijking met een situatie waarbij de Aziatische groeitrend van de voorbije jaren behouden was gebleven.  

Herstel blijft uit


De huidige crisis komt veel harder aan voor de landen in de regio dan de financiële crisis die grote delen van Azië in 1997 doormaakten. Landen als Thailand zagen hun groeicijfer toen terugvallen van meer dan tien procent tot minder dan nul, maar veerden snel weer op.
“De crisis van ’97 had een V-vorm: het ging dramatisch bergaf, maar het herstel liet niet lang op zich wachten”, zegt Bonapace. “De exportlanden in de regio konden zich uit de crisis exporteren omdat de rijke landen niet getroffen waren. Maar dat is nu anders. Een mogelijkheid om via de uitvoer uit de crisis te raken, is er niet”.
Ook de Aziatische Ontwikkelingsbank ziet het somber in. “De groei in de regio zal onder zware druk blijven staan”, oordeelt Jong-Wha Lee, de hoofdeconoom van de bank. “En die tragere groei maakt vooruitgang op het vlak van de Millenniumdoelen voor veel landen in Azië en de regio van de Stille Oceaan moeilijk.” De Millenniumdoelstellingen zijn acht fundamentele ontwikkelingsdoelstellingen die in 2001 door de internationale gemeenschap werden opgesteld. De halvering van de absolute armoede tegen 2015 is er een van.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.