'Asielcrisis symbool van falend beleid'

Het oplossen van de opvangcrisis is te lang verhinderd door politieke onwil, die uitmondde in onmacht toen de crisis ontspoorde. Dat vindt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Volgens de organisatie staat de crisis symbool voor een falend beleid.
De bevoegdheden verhuisden meermaals van beleidsverantwoordelijke. Bovendien slaagde deze regering er niet in om een aantal opgestarte processen naar behoren te beheren en af te werken. Ook op andere vlakken werd te weinig beleid gevoerd, ook al werd heel wat voorbereidend werk verricht of lag er interessant evaluatiemateriaal voorhanden.

Hiaten


Asielzoekers overleven op straat door een gebrek aan opvangplaatsen en doordat middelen voor de opvang van asielzoekers vaker wel dan niet pasmunt waren voor partijbelangen, de waardevolle evaluatie van de asielprocedure werd niet gebruikt en er is nood aan analyse van de oorzaken van de stijgende asielaanvragen in plaats van angstige reacties.
Daarnaast werd er te weinig gedaan met de aanbevelingen van de Federale Ombudsman rond de opsluiting van vreemdelingen, werd er een succesvol pilootproject gestart met een alternatief voor het opsluiten van gezinnen met kinderen, maar zonder wettelijke basis, en leidde een pilootproject rond het hervestigen van vluchtelingen in ons land niet tot een structureel engagement.
Tot slot ontwikkelde de regering te weinig visie en beleid om het door iedereen gehuldigde principe van de voorrang van vrijwillige terugkeer op gedwongen terugkeer ook in de praktijk om te zetten.

Kwaliteitsvol beleid


Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil van de volgende regering een kwaliteitsvol opvangbeleid, waarbij de hotelopvang bijvoorbeeld wordt afgebouwd, een kwaliteitsvol beschermingsbeleid en een kordaat maar humaan terugkeerbeleid: de regering zou vrijwillige terugkeer voorrang moeten geven op opsluiting, en een principieel verbod op de opsluiting van kinderen wettelijk moeten verankeren. Kortom: Een beleid waar de fundamentele rechten van alle mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht en de belangen van de staat hand in hand gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.