‘Atleten moeten beter doen in Peking’

Met negen keer goud, zeven zilveren en elf bronzen medailles liet Cuba op de Olympische Spelen traditiegetrouw veel grotere en rijkere landen achter zich. Maar de sportfunctionarissen van het Caribische sportparadijs zijn niet tevreden. Voor de Spelen van Peking in 2008 zal harder getraind moeten worden.

Slechts tien landen keerden met meer medailles terug uit Athene dan Cuba. Dat zijn allemaal landen die veel rijker zijn dan het Caribische eiland of duidelijk meer inwoners tellen dan de 11,2 miljoen Cubanen. In dat opzicht hebben de Cubaanse atleten hun opdracht vervuld. Maar blijkbaar had het voor de Cubaanse bobo’s toch beter gekund. “We zijn niet tevreden,” liet Humberto Rodríguez, de voorzitter van het Cubaanse Instituut voor Sport, Lichamelijke Opvoeding en Recreatie (Inder) weten. “We kunnen veel hoger mikken in Peking,” vindt Rodríguez,

Daarvoor moet Cuba wel dringend alle trainingsprogramma’s herbekijken, geloven sportkenners. De concurrentie wordt steeds scherper. China en Japan hebben in Athene bijvoorbeeld een enorme sprong voorwaarts gemaakt en zullen in 2008 waarschijnlijk nog meer medailles wegkapen. De snelle opkomst van die twee landen maakt ook duidelijk dat in vier jaar tijd nog andere concurrenten kunnen opduiken.

De schitterende prestaties die de Cubaanse atleten traditioneel neerzetten op de Olympische Spelen, beginnen langzaam maar zeker te tanen. In Sydney veroverde Cuba 29 medailles - twee meer dan in Athene. Elf keer stonden Cubanen in 2000 op het hoogste trapje. De Spelen van Barcelona van 1992 waren het absolute hoogtepunt voor de Cubaanse sport – daar bedroeg de oogst 14 gouden, zes zilveren en 11 bronzen medailles. “De sportwereld van vandaag dwingt ons om nog een hoger rendement te halen en nog intelligenter tewerk te gaan,” concludeert Rodríguez.

Athene leek een hele tijd een afknapper te worden voor Cuba, maar toen kwamen de finales van de bokswedstrijden. Daarin haalde Cuba vijf keer goud, twee keer zilver en een keer brons. Sinds 1976 heeft Cuba al 29 olympische bokstitels verzameld. Cuba haalde ook de olympische baseballkroon weer binnen die het in Sydney verloren had. Baseball is de populairste sport op Cuba.

Cuba dankt zijn schitterende prestaties op sportgebied aan een systeem waarbij veel kinderen al heel vroeg worden aangemoedigd intensief aan sport te doen. Talenten worden op die manier snel opgespoord. Cuba geeft per jaar meer dan 85 miljoen euro uit om beloftevolle jongeren daarna tot ontwikkeling te laten komen in sportcentra in alle delen van het land. De besten stoten door tot het topsportcentrum van Cerro Pelado in buurt van Havana, een kampioenenfabriek waar dertig disciplines onderdak vinden. De docenten en trainers aan de Cubaanse sportinstellingen worden klaargestoomd in gespecialiseerde opleidingscentra.

Al die inspanningen kosten veel geld, maar Cuba verdient een deel van die investeringen terug door trainers en begeleiders uit te lenen aan ploegen in Latijns-Amerika, Europa en Azië. Succesrijke atleten moeten bovendien een deel van de winstpremies afdragen die ze in het buitenland opstrijken. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.