Australische ondernemers vragen regering om gastarbeiders

Australische ondernemers willen dat hun regering de grenzen opengooit voor laaggeschoolde migranten. De werkloosheid in Australië is zo laag dat 150.000 banen niet ingevuld raken. Maar de vakbonden verkiezen betere opleidingen voor eigen mensen boven een toevloed aan gastarbeiders.

De Australische werkloosheid bedraagt 5,1 procent, het laagste cijfer in 28 jaar. Aannemers vinden geen bouwvakkers en boeren zien het fruit in hun boomgaarden wegrotten omdat ze niet genoeg plukkers kunnen optrommelen. In de verwerkende nijverheid en de landbouw zijn 148.300 banen vacant.

Stop de gaten met buitenlandse werknemers, eisen veel ondernemers. De regering heeft daar wel oren naar. Minister van Immigratie Amanda Vanstone kondigde onlangs aan dat bezoekers met een visum voor een werkvakantie een verlenging van hun verblijfsduur kunnen aanvragen als ze minstens drie maanden oogstwerk hebben gedaan. De meeste van die tijdelijke werknemers komen uit Noord-Amerika, Europa en Japan. In de jaren 90 kreeg Australië gemiddeld 50.000 aanvragen per jaar voor een dergelijk visum binnen, maar dit jaar waren het er meer dan 100.000.

Onlangs heeft de regering in Canberra ook laten weten dat ze dit jaar 120.000 visa wil uitreiken in het kader van het skills migration programme - een programma om migranten met een opleiding in knelpuntberoepen naar Australië te lokken. En ze lijkt ook ernstig te overwegen visa van korte duur uit te reiken om laaggeschoolde migranten naar Australië te halen wanneer het nodig is.

De werkgevers zijn tevreden met dergelijke initiatieven. Ze kunnen sinds vorige week naar een economische simulatie van de regering verwijzen. Die voorspelt dat een verhoogde instroom van migranten leidt tot een gestage stijging van de vaardigheden van de Australische arbeiders en elke Australiër gemiddeld 426 euro meer doet verdienen tegen 2022.

Maar de vakbonden bekijken de zaak anders. Zij vinden dat de regering meer moet investeren in stages en de ondernemers moet helpen de arbeidsvoorwaarden te verbeteren om zo alle jonge Australiërs aan het werk te krijgen. Nu krijgen bedrijven alleen subsidies voor stages van 12 maanden of korter - niet lang genoeg om jongeren genoeg ervaring te bieden, maar wel ideaal voor de bedrijven om goedkope krachten voor dom werk te vinden. Vroeger waren leercontracten van vier jaar de norm in Australië. Maar de grote openbare infrastructuurprojecten van de overheid waar veel van die stagiairs een plaatsje vonden, worden nu uitgevoerd door privé-firma’s,. Voor hen telt alleen de onmiddellijke winst.

Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. De Sydney Morning Herald schreef vorige week dat Australische boeren steeds meer illegale werknemers uit Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Azië in dienst nemen. Ze krijgen 48 tot 54 euro per dag en werken daarvoor 10 uur. Ze knappen harde en vuile karweien op, waar Australiërs niet aan willen beginnen. Veel van die migranten komen het land binnen met toeristenvisa van drie maanden, die de houder geen recht geven te werken.

Sinds juli vorig jaar voert de Australische migratiedienst meer invallen uit op boerderijen, fabrieken en woonhuizen. Daarbij werden al 21.000 mensen zonder papieren opgepakt. Vorige week kwam een boerderij in de buurt van Robinvale aan de beurt. Er werden 26 Maleisiërs, zes mensen uit Singapore en drie Chinezen gearresteerd, allemaal zonder werkvergunning. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.