Aziatisch netwerk strikt steeds meer dierensmokkelaars

Oost-Aziatische lekkerbekken die graag schubdieren, schildpadden of andere exotische dieren op hun bord krijgen, kunnen wel eens op hun honger blijven zitten. Een netwerk van Zuidoost-Aziatische landen heeft de afgelopen zes maanden twee keer meer dierensmokkelaars gevangen dan voordien in een heel jaar het geval was.
Twee keer onderschepten de autoriteiten in Singapore onlangs een lading schildpadden, bestemd voor de keuken van een rijk gezelschap. Singapore staat bekend als een draaischijf voor de illegale handel in Aziatische wilde diersoorten.

Deze week arresteerde de politie van de welvarende stadstaat een 35-jarige Singaporees die 630 schildpadden uit Indonesië probeerde binnen te smokkelen. Minder dan een maand geleden vond de Agri-Food and Veterinary Authority van Singapore na een tip nog eens 2.520 Zuidoost-Aziatische schildpadden op een Indonesisch schip.

Op de luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok ontdekten agenten onlangs 250 geschubde miereneters aan en 64 zwarte moerasschildpadden. De illegale vracht kwam van de Maleisische stad Penang en was onderweg naar buurland Laos. “Van Laos zouden de dieren hoogstwaarschijnlijk naar China gegaan zijn, waar liefhebbers er veel geld voor over hebben om een stukje ‘bushmeat’ op hun bord te krijgen”, vertelde luitenant-kolonel Thanayod Kengkasikij van de Thaise woudpolitie aan de krant ‘Bangkok Post’.

De succesvolle raids zijn goed nieuws voor milieuactivisten: ze doen vermoeden dat een gemeenschappelijke inspanning van enkele Zuidoost-Aziatische landen om het net te sluiten rond de illegale handel in wilde diersoorten, succes heeft. Het Wildlife Law Enforcement Network (WEN) van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten, is sinds december operationeel.

“Sinds de lancering van het ASEAN-WEN is er een serieuze toename van het aantal acties tegen de illegale handel in wilde diersoorten”, zegt Bill Schaedla van de milieulobbygroep WildAid verheugd. “In de zes maanden dat het netwerk operationeel is, zijn er in Thailand twee keer meer politieacties geweest dan in het hele jaar voordien.”

“Voor de eerste keer zien we ook dat de verschillende nationale politiediensten op dit terrein over de grenzen heen samenwerken”, stelt Schaedla, die bij de ASEAN serieus heeft gelobbyd om het WEN erdoor te krijgen, tevreden vast.

“Voordien waren de vangsten grotendeels toevalstreffers. Maar nu werken de juiste mensen op de juiste manier samen, en proberen ze sneller te werken dan de smokkelaars”, bevestigt James Compton, regionaal directeur in Zuidoost-Azië voor Traffic, een mondiaal netwerk dat toezicht houdt op de handel in wilde diersoorten.

Het ASEAN-WEN-initiatief is er gekomen op de smeekbede van milieuactivisten naar een strenger overheidsoptreden tegen de illegale smokkel van wilde dieren, een handel waarin miljarden euro’s omgaan. Zelfs de Wereldbank ging daarover al aan de alarmbel hangen. De Bank schat dat de handel in wilde
diersoorten in Vietnam 52 miljoen euro waard is).

Volgens James Compton zijn vooral China, en op de tweede plaats Japan, Zuid-Korea en Taiwan niet vies van een brokje bushmeat, maar hebben ook de VS en Europa boter op het hoofd. (JV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.