Aziatische jeugd vindt geen werk

Christine Mallion heeft een universiteitsdiploma op zak en is al maanden op zoek naar een job. Het is bijzonder moeilijk op de Filipijnen om aan werk te geraken. Ik vrees dat het nachtwerk wordt in een callcenter, zegt de 24-jarige pedagoge. Volgens nieuwe cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) staat de jeugdwerkloosheid in Zuidoost-Azië op 17 procent.

De ex-student van de universiteit Ateneo de Manila wil nu dringend geld gaan verdienen. Als het echt niet lukt om werk te vinden, ga ik nachtwerk doen om met wat ik opzij kan zetten, werk te zoeken in Australië, zegt Mallion. Ze is niet de enige die zo denkt: al zeven miljoen Filipinos zijn naar het buitenland uitgeweken om werk te zoeken.

Werkloosheid is een kwelduivel voor alle jonge Aziatische mannen en vrouwen tussen 15 en 24, zo blijkt uit een recent rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Jonge mensen maakten een vijfde uit van de human resources in Azië, maar de helft van de werklozen in de regio zijn tussen 15 en 24 jaar oud. De jeugdwerkloosheid staat op 7,5 procent in Oost-Azië, 10,8 procent in Zuid-Azië en een verbijsterende 17,1 procent in Zuidoost-Azië.

Hoewel het leger jeugdwerklozen het grootste is in Zuid-Azië - meer dan 14 miljoen jongeren in 2004 - is het probleem het meest voelbaar in Zuidoost-Azië. De jeugdwerkloosheid is daar op tien jaar tijd meer dan verdubbeld, van vijf naar tien miljoen, aldus het rapport van de IAO.

De hoofdreden is dat er niet genoeg reguliere jobs zijn, zegt Gyorgy Sziraczki, een topeconoom bij de Aziatische afdeling van de IAO. Bedrijven en overheden absorberen niet genoeg werkzoekenden in Zuidoost-Azië en Zuid-Azië. Die constatering lijkt de mooie economische groeicijfers tegen te spreken die de regio de laatste tien jaar optekende. Maar dat is niet zo. De groei speelde zich vooral af in kapitaalintensieve sectoren waar weinig werkgelegenheid is, zegt Sziraczki. En dus profiteert de jeugd er niet van.

Het IAO berekende dat het totaal aantal jobs in Azië tussen 2003 en 2004 slechts steeg met 1,6 procent. Het bruto binnenlands product - het totaal van goederen en diensten - groeide met zeven procent in dezelfde periode.

In augustus liet de Aziatische Ontwikkelingsbank (AsDB) in Manila al een gelijkaardige waarschuwing horen. Op een actieve bevolking van 1,7 miljard mensen zijn er een half miljard werkloos in de regio Azië en de Stille Zuidzee, berekende de AsDB. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.