“Aziatische strijd tegen aids slabakt”

De politieke leiders in Azië negeren de dreigende socio-economische gevolgen van aids, zeggen Unaids en de Aziatische Ontwikkelingsbank. Een onafhankelijke commissie schiet deze week uit de startblokken om de politiek wakker te schudden. Aan het hoofd staat de hoofdeconoom van de Indiase premier, Chakravarthy Rangarajan.
“Leiders en overheden in de regio moeten dringend investeren in de strijd tegen aids. Onze commissie zal informatie verzamelen om hen dat duidelijk te maken. Ontwikkelingsgebieden moeten gedetailleerder schetsen welke gevolgen aids zal hebben op onze landen”, zegt Rangarajan.

Zijn nieuwe tienkoppige commissie telt economen zoals hijzelf, maar ook wetenschappers en aidsactivisten. De bedoeling is dat ze tegen december 2007 met besluiten en aanbevelingen komt.

Het is hoog tijd dat Azië wakker wordt en actie onderneemt tegen aids. In 2001 verloor de regio 5,8 miljard euro door de pandemie. Tegen 2010 kunnen de economische verliezen in de regio naar schatting oplopen tot 14 miljard euro per jaar.

In 2003 hadden de Aziatische landen zo’n 1,2 miljard euro nodig voor een goed anti-aidsprogramma, maar overheden en donoren stelden samen maar 160 miljoen euro ter beschikking, volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank. De Bank stelt dat de regio tegen 2007 zo’n 4,1 miljard euro nodig heeft voor de strijd tegen aids.

“Het politieke leiderschap in deze regio gaat eraan voorbij dat een groot aantal mensen besmet is en dat dit socio-economische gevolgen zal hebben”, zegt ook J.V.R. Prasada Rao, directeur van de Aziatische afdeling van Unaids. “We moeten nieuwe manieren vinden om interesse te wekken.” Rao vindt dat kleinere landen in de regio moeten horen wat de socio-economische kosten van de pandemie voor elk van hen is. Andere, waaronder India en China, moeten leren “hoe HIV hun gezondheidsbudget beïnvloedt en wat de gevolgen zullen zijn als er meer geld nodig is voor de strijd tegen aids”.

“Als we nu voldoende investeren, kan de regio tegen 2010 jaarlijks 1,6 miljard euro besparen”, zegt dr. Jacques Jeugmans, de hoofdanalist gezondheid van de Aziatische Ontwikkelingsbank. “Nu is de epidemie nog geconcentreerd in een paar hoogrisicogroepen - dat is waar de belangrijkste investeringen nodig zijn.” De meeste kwetsbare groepen zijn mensen die net boven de armoedegrens leven, en Jeugmans vreest dat die zonder die investeringen onder de grens glijden.

De Bank zegt dat op drie terreinen betere actie nodig is: preventie, informeren van risicogroepen en zorg voor mensen met het virus.

Volgens de cijfers van het Aidsprogramma van de Verenigde Naties (Unaids) telt Azië momenteel zo’n 8,3 miljoen mensen die besmet zijn met HIV. Meer dan tweederde daarvan woont in India. Het aantal HIV-besmettingen is onder meer toegenomen in China, Indonesië en Vietnam. Vorig jaar raakten meer dan 930.000 mensen in Azië besmet met het virus, en stierven er 600.000 aan aids. Het aantal mensen dat aidsremmers slikt, steeg van 70.000 in 2003 naar 180.000 in 2005. Bijna de helft van de patiënten die de middelen neemt, woont in Thailand.

In juni sloeg de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Stille Zuidzee (ESCAP), een regionaal VN-orgaan in Bangkok, alarm omdat bijna de helft van alle nieuwe infecties jongeren treft. In Vietnam doet zelfs 63 procent van de nieuwe HIV-gevallen zich voor bij mensen onder de dertig, en in Thailand is 50 tot 60 procent nog geen 24 jaar. De ESCAP wees op de gebrekkige seksuele voorlichting.

Ook Jeugmans van de Aziatische Ontwikkelingsbank vindt dat landen hun aidspreventie in de eerste plaats op jongeren moeten richten. “Zij zijn het meest kwetsbaar.”(ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.