Azië bereidt zich voor op Mexicaanse griep

Bijna alle internationale luchthavens in Azië scannen passagiers op verhoogde lichaamstemperaturen. Veel landen zeggen dat ze klaar zijn voor de Mexicaanse griep door de evaring met vroegere griepvarianten.
Op één uitzondering in Zuid-Korea na lijkt Azië voorlopig gevrijwaard te blijven van de Mexicaanse griep. Een vrouw uit Seoel die terugkwam uit Mexico, stapte zondag zelf met griepsymptomen naar de dokter en bleek ziek te zijn. Twee mannen die hetzelfde deden, bleken geen griep te hebben. Het Zuid-Koreaanse Centrum voor Controle en Preventie van Ziekten wacht wel nog op bevestiging van Amerikaanse specialisten of het om de Mexicaanse griep gaat.
Singapore was een van de eerste landen die scanners inzetten om passagiers van vliegtuigen uit risicogebieden te controleren. Tot nu toe hielden de Singaporese autoriteiten twee personen tegen, een Amerikaan uit Californië en een Singaporees die terugkwam van een bezoek aan de VS. Na de eerste tests is de voorlopige conclusie dat ze geen van beiden Mexicaanse griep hebben.
In de rest van Azië lieten de meeste overheden ondertussen temperatuurscanners installeren op de luchthavens. 

Terugwerkende kracht


Alleen India treft maatregelen met terugwerkende kracht. Iedereen die de afgelopen tien dagen het land binnenkwam na een bezoek aan Mexico, de VS en andere getroffen landen, wordt opgespoord en verzocht zich te melden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Integrated Disease Surveillance-eenheden houden luchthavens en havens in de gaten. 
Het land heeft nog een aanzienlijke voorraad van het griepmedicijn oseltamivir (merknaam: Tamiflu), dat ook wordt gebruikt bij de bestrijding van de vogelgriep, die regelmatig opduikt in de regio. Dokter V.N. Katoch, directeur-generaal van de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek, laat weten dat de bestaande voorraad wordt aangevuld met nog een miljoen doses.
Ook Laos zegt klaar te zijn door de ervaring met de vogelgriep. Laos is net als Cambodja en Myanmar een van de landen die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het grootste risico voor een pandemie vormen. In dergelijke arme landen zijn de medische diensten niet uitgerust om er efficiënt tegen op te treden, zegt de WHO.

Niet kunnen tegengaan


In Taiwan is er extra medisch personeel toegewezen aan de internationale luchthavens. Volgens de autoriteiten komen er tien tot veertien vluchten per dag aan met een verhoogd risico. Door het veelvuldige contact met vooral de VS denkt men op het Taiwanese ministerie van Volksgezondheid niet dat het land de verspreiding volledig zal kunnen tegengaan. 
Wel zegt Gezondheidsminister Yeh Chin-chuan dat het land het virus zal kunnen indijken. Net als in India verwijst hij naar de voorraad Tamiflu, die werd aangelegd in de strijd tegen SARS en de vogelgriep. Per maand zou het land 200.000 doses vaccin tegen de Mexicaanse griep kunnen produceren. Dat is niet voldoende als het virus met volle kracht toeslaat, volgens Chen Chien-jen, die minister van Volksgezondheid was tijdens de SARS-epidemie in 2003.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.