Ban Ki-moon pleit voor 'New Green Deal'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, pleit voor een “wereldwijde solidariteit tegen de klimaatverandering”. Hij zei gisteren op de klimaattop in het Poolse Poznan dat de huidige klimaatcrisis en de economische malaise een kans bieden om de beide uitdagingen tegelijk aan te gaan.
“Het antwoord op de wereldwijde economische crisis vraagt een enorme financiële stimulus”, zei Ban. “Een groot deel daarvan zou een investering moeten zijn. Een investering in de strijd tegen de klimaatverandering, die tegelijk miljoenen groene jobs oplevert en groene groei aanzwengelt.”
Volgens de secretaris-generaal is daarom dringend behoefte aan een klimaatdeal, die het politieke, wettelijke en economische kader schept voor die golf aan groene investeringen. “Kortom, ons antwoord op de economische crisis moet ons ook dichter bij de klimaatdoelen brengen. En ons antwoord op de klimaatcrisis moet economische voordelen opleveren.”
Ban zei verder dat er leiderschap van de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten nodig is. De EU lijkt haar ambitieuze doelstellingen behoorlijk verwaterd te hebben op verzoek van de industrie. Ban is wel opgetogen over de ambitie van de aankomende regering-Obama in de VS om “alternatieve energie, ecologie en het klimaatbeleid tot speerpunten te maken van de Amerikaanse definitie van nationale veiligheid, economische heropleving en welvaart.”
Ban zag ook elders in de wereld hoopgevende signalen. China spendeert bijvoorbeeld één vierde van het budget van het economische reddingsplan aan hernieuwbare energie, milieubescherming en energiebesparing. Denemarken, dat volgend jaar de klimaattop organiseert, investeert stevig in groene groei. Sinds 1980 groeide het bruto binnenlands product (bbp) van het land met 78 procent, zonder daarvoor veel extra energie werd verbruikt. Brazilië heeft één van de groenste economieën ter wereld, en heeft daarbij miljoenen jobs gecreëerd.
Yvo de Boer, hoofd van het VN-Klimaatbureau (UNFCCC), zette nog een tandje bij in zijn toespraak. “De tijd is op. Er zijn al duidelijke tekenen van urgentie. Mauritanië wordt bijvoorbeeld van drie kanten belaagd: een groeiende woestijn, een stijgende oceaanspiegel en steeds dramatischer overstromingen. Eilanden als de Malediven bereiden zich voor op een exodus als gevolg van de stijgende zeespiegel. Dat zijn de problemen die we nu moet oplossen”, zei de Boer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.