Barcelona of het hiernamaals

Barca mba Barzakh: Barcelona of het hiernamaals. De uitdrukking in de lokale taal Wolof illustreert de vastberadenheid van migranten om Senegal te verlaten en op zoek te gaan naar een beter leven in Europa. Maar ligt de Afrikaanse hemel wel in Barcelona, vraagt Roos Willems zich af in MO*paper 12.
In 2006 waagden ongeveer 33.000 clandestiene migranten de overtocht naar de Canarische Eilanden. Ze voeren in kleine bootjes vanop de West-Afrikaanse kust. Ongeveer de helft van hen waren Senegalezen die waren vertrokken uit de havens van Saint Louis, Kayar, Soumbédioune, Mbour of Ziguinchor.
Het toenemende aantal boten dat vanuit West-Afrika de Canarische Eilanden bereikte, kwam begin 2006 uitgebreid aan bod op de internationale televisiezenders. Het resultaat was een verdubbeling van het aantal gelukzoekers: van 10.000 in de eerste jaarhelft tot ongeveer 23.000 van juli tot december. In september 2006 kwamen maar liefst 7500 clandestiene migranten aan.

MO*paper 12 kan je gratis downloaden. Om de MO*papers te downloaden moet je geregistreerd zijn op onze website. Registreren op MO.be is gratis en eenmalig. Lukt dit niet? Neem dan contact op met webredactie@mo.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.