Behandeling HIV boekt vooruitgang, maar langzaam

Uit een nieuw rapport blijkt dat wereldwijd drie miljoen mensen een speciale behandeling tegen hiv/aids krijgen.
Aan het aidsrapport werkten de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie), UNAIDS (het hiv/aids-programma van de VN) en UNICEF (het Kinderfonds van de VN) mee. Wereldwijd zijn 33 miljoen mensen besmet met het aidsvirus. Twee derde van de patiënten leeft in sub-Sahara Afrika.

‘Ongelooflijke prestatie’


Vorig jaar startten een miljoen mensen in lagelonenlanden en middeninkomenlanden met combinatietherapie, een behandeling die de activiteit van het aidsvirus onderdrukt. Het aantal behandelingen nam met 42 procent toe in vergelijking met 2006. De grootste toename vond plaats in sub-Sahara Afrika. In het totaal worden nu drie miljoen patiënten behandeld met combinatietherapie. Volgens As Sy Elhadj van UNAIDS ‘is dit een ongelooflijke prestatie’.
Factoren die de toename in behandelingen beïnvloeden zijn: meer toegang tot geneesmiddelen door de prijsdalingen; een betere verdeling van de medicijnen en een grotere vraag naar behandelingen na vaststelling van de ziekte.
Peter Ghys van UNAIDS wijst echter wel op een schaduwzijde: ‘Ondanks de stijging van hiv-behandelingen, werd vorig jaar maar een derde behandeld van het aantal patiënten waarbij combinatietherapie vereist is. Bovendien werden in 2007 weer 2,5 miljoen mensen besmet met het virus. Als het aantal nieuwe infecties aan dit tempo blijft oplopen, zal het onmogelijk worden om het stijgend aantal behandelingen in dezelfde lijn verder te zetten.’ Hierbij komt dat in 2005 de doelstelling om drie miljoen patiënten met combinatietherapie te behandelen, al bereikt moest zijn.

Zwangere vrouwen


In 2007 werden slechts 500.000 vrouwen behandeld met combinatietherapie om te voorkomen dat de ziekte overgedragen zou worden op het kind. Dat is wel 150.000 meer dan in 2006. 
Een groot probleem bij de behandeling is dat een aanzienlijk deel van de aidspatiënten niet weet dat ze aan de ziekte lijden. Of dat aids te laat wordt vastgesteld en de patiënt in de eerste zes maanden van de behandeling sterft.
Auteurs van het rapport waarschuwen dat de toegang voor patiënten tot combinatietherapie in de toekomst waarschijnlijk zal vertragen in sub-Sahara Afrika, het zwaarst getroffen gebied, omdat het moeilijk is gespecialiseerde zorgverleners op te leiden. Bovendien trekken ze vaak naar het buitenland op zoek naar aantrekkelijkere arbeidsplaatsen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.