België belooft geld aan Farmers Fighting Poverty

‘We zijn overtuigd dat de ontwikkeling van de landbouwsector in het Zuiden prioritair moet zijn’. Met deze woorden beloofde federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, een grote hap van zijn budget te spenderen aan de versterking van landbouworganisaties in ontwikkelingslanden.
Een deel van dat geld zal naar Farmers Fighting Poverty gaan, een project van de organisatie Agricord, waarin de Vlaamse ngo Trias participeert. Agricord verleent logistieke en financiële steun aan boeren en landbouworganisaties in ontwikkelingslanden. Die hulp is nodig. De voedselcrisis die uitbrak na de sterke stijging van de voedselprijzen in 2007-2008, heeft nog steeds nefaste gevolgen voor de voedselzekerheid in de getroffen landen.
Volgens Agricord is de beste manier om die voedselzekerheid te bestendigen, structurele hulp te verlenen aan plaatselijke landbouworganisaties. Ignace Coussement, directeur van Agricord, stelt dat net daar het schoentje knelt: ‘Er bestaat een grote discrepantie tussen de hulp die langs regeringskanalen verloopt en de rechtstreekse hulp aan landbouworganisaties.’ Coussement stelt dat er meer directe hulp moet komen.

Millenniumdoelstellingen


De belofte van Charles Michel om tegen 2015 de budgetten voor landbouwontwikkeling systematisch op te krikken, passen in de Millenniumdoelstellingen. Centraal in die doelstellingen staat de bestrijding van extreme honger en armoede. Meer steun aan landbouwprojecten is daarom een logische stap.
In totaal bereikt Agricord vandaag 1,5 miljoen landbouwers, verspreid over 59 landen. Maar door een budgettair tekort voor 2010 dreigt die hulp voor een groot deel te verdwijnen. Momenteel heeft de ngo slechts 11 miljoen euro van de nodige 36 miljoen verzameld.
Ignace Coussement is blij met het voornemen van Charles Michel. In het verleden bleek er vaak een kloof tussen beloften die internationaal gedaan werden en de reële inspanningen op het terrein. Coussement rekent erop dat de Belgische overheid die fout niet zal begaan. ‘In het plan voor 2010 zal Agricord één miljoen euro vragen aan de Belgische regering’, aldus de voorzitter. In vergelijking met de 150.000 euro die België in 2009 vrijmaakte voor Agricord, zou dat bijna een vertienvoudiging betekenen.

Testcase India


Om de doeltreffendheid van Agricord’s hulp te illustreren, hoeven we maar naar India en het Consortium of Indian Farmers Associations (CIFA) te kijken. Deze landbouworganisatie levert een platform voor kleine boeren door ze samen te brengen in grotere productiegroepen.
Op deze manier krijgen Indiase boeren een gezamenlijke stem om hun belangen te verdedigen. Dat is volgens de secretaris-generaal van CIFA, Chengal Reddy cruciaal: ‘Kleine boeren worden, mede dankzij Agricord, in staat gesteld een gezamenlijk landbouwbeleid uit te stippelen waarmee ze op verschillende bestuursniveaus invloed kunnen uitoefenen.’
Het sleutelwoord voor het project is empowerment: plaatselijke boeren in staat stellen om zélf actie te ondernemen, de situatie van de landbouw te verbeteren en een stem te hebben in de internationale gemeenschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.