België bindt strijd aan tegen nepmedicijnen in ontwikkelingslanden

De handel in namaakgeneesmiddelen is de laatste jaren onrustwekkend gestegen. Om deze levensbedreigende praktijk aan te pakken drukte Hilde Vautmans (Open Vld) een resolutie door in de Kamer die ontwikkelingslanden moet helpen eigen controlemechanismen op te zetten.
‘Het is geen kwestie van een goedkope namaakhandtas of een leuk nephorloge, maar hier staan levens op het spel, honderdduizenden levens. Dit is onaanvaardbaar’, zegt Hilde Vautmans, fractievoorzitter Open Vld in de Kamer.
Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijden jaarlijks 200.000 mensen aan malaria na de inname van namaakmedicijnen. Dit is een vijfde van het totale aantal mensen dat sterft aan de ziekte.
Vooral in Afrika zijn namaakmedicijnen massaal in omloop. In Kameroen en zes andere Afrikaanse landen zou zeventig procent van de medicijnen die beweren malaria te genezen, namaak zijn. In de minst ontwikkelde landen is minstens een vierde van de geneesmiddelen nep.
Ontwikkelingssamenwerking
Met die informatie in het achterhoofd werkte Hilde Vautmans, samen met collega’s Katia della Faille, Maggie De Block en Yolande Avontroodt aan een resolutie om nepgeneesmiddelen in ontwikkelingslanden zichtbaarder te maken en om de circulatie ervan tegen te gaan op de lange termijn. Op 28 januari is die resolutie anoniem aangenomen door de Kamer.
De definitieve tekst ligt nu bij het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Bij het neerleggen van zijn beleidsnota in oktober zal de minister Charles Michel moeten verantwoorden welke stappen hij heeft ondernomen om de bepalingen uit te voeren.
“Capacity Building”
Volgens Vautmans moet Ontwikkelingssamenwerking de strijd tegen nepmedicijnen aangaan via “capacity building” of “empowerment”. Dit betekent het in staat stellen van lokale overheden om eigen controlemechanismen te installeren.
De mechanismen die op Belgisch en Europees niveau bestaan om toe te zien op de kwaliteit van geneesmiddelen ‘moeten we delen met ontwikkelingslanden’, zegt Vautmans.
Ook Laurette Onkelinx (PS), federaal minister van Gezondheid, draagt haar steentje bij. Tijdens haar bezoek aan de Democratische Republiek Congo (DRC) kondigde haar entourage aan een protocol van samenwerking inzake gezondheidszorg te hebben ondertekend met DRC.
‘Toegang tot gezondheidszorg alleen volstaat niet. De zorg moet ook van goede kwaliteit zijn”, citeert De Morgen Onkelinx.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.